Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Pakiet Zabepieczeń Windows 7 - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Software (/software-27-f)
+--- Wątek: Pakiet Zabepieczeń Windows 7 (/pakiet-zabepieczen-windows-7-7271-t)

Pakiet Zabepieczeń Windows 7 - nunek21 - 17.06.2010 17:19

Witam, mam pytanie, dotyczące optymalnego pakietu zabezpieczeń dla Windows 7.
Aktualnie posiadam takie zestawienie : Ashampoo Firewall, NOD 32 Antywirus & Smart Security, Spybot Search & Destroy 1.6.2.46.
Tutaj moje pytanie, czy takie zestawienie programowe, spełnia swoje zadanie? Czy istnieje jakieś realnie lepsze zestawienie złożone z kilku programów, zabezpieczające 7?

RE: Pakiet Zabepieczeń Windows 7 - bodziulla - 17.06.2010 17:45

Hej.
Moja opinia, że masz za dużo ochrony i możesz mieć kolizje. Ale mam pytanie bo masz NOD-a pełny pakiet z zaporą, i programem antyspyware. Czyli praktycznie nie potrzebujesz innej zapory czy systemowej, którą powinienieś wyłączyć jak używasz innej zapory (później możesz mieć problemy z połączeniem bo możesz mieć kolizje reguł w zaporach). Moim zdaniem powinienieś odinstalować Ashampoo Firewall oraz Spyboota, bo możesz mieć też z nim problem (ale niekoniecznie). I jeżeli nie masz wyłączonej zapory systemowej to ją też wyłącz. Jeszcze mała sugestia, aby wyłączyć też Windows Defender.
Pzdr

RE: Pakiet Zabepieczeń Windows 7 - nunek21 - 18.06.2010 08:03

Witaj.
Mam NODA 32 ale jego firewall....nie działa, brakuje mu sterownika. Żaden program do sterowników nie jest w stanie znaleźć do tego odpowiedniego sterownika. Spyboot przydaje się, bo wykrywa czasami śmieci. Ashamopp Firewall...cóż, czasami wyświetla zapytanie o różne takie dziwne połączenia, czego nie robiła wcześniej ani zapora systemowa ani NOD-a.

Cytat:(później możesz mieć problemy z połączeniem bo możesz mieć kolizje reguł w zaporach)
Co masz na myśli, pisząc o kolizjach reguł?

RE: Pakiet Zabepieczeń Windows 7 - bodziulla - 18.06.2010 17:01

Odnośnie kolizji reguł chodziło mi, że każdy osobny firewall tworzy reguły przepuszczające (kanał) dane (bądź domyślnie lub ręcznie można). W tym przypadku o ile są dwa firewalle jeden może utworzyć sobie regułę przepusczającą dany np: portal a drugi nie i w tym momencie może Tobie nie otwierać się strona i nie będziesz widział o co chodzi. Rzadko się to zdarza, ale jest możliwe.
Ale jeżeli nie masz w programie anty firewalla to ten może być jak najbardziej z tym, że masz wyłączonego systemowy firewall?. Odnośnie spyboot hm zrobił niejednemu trochę jak się mówi "szamba". Kiedyś go używałem i w sumie taki sobie. Poleciłbym zamiast niego Ad-Adware!.
Odnośnie konfiguracji to zmieniłbym tylko spy na ad. Tylko trzeba pamiętać o jednym o bezpiecznym surfowaniu po sieci, wgrywaniu programów z legalnego źrodła (bądź wiadomego), bo żadna konfiguracja nie jest na 100%.
Pzdr, miłego użytkowania systemu (bez kolizjii i infekcji)

RE: Pakiet Zabepieczeń Windows 7 - nunek21 - 22.06.2010 00:47

Eh...czytałem torchę w necie opinii na tema ad-adware i spyboot. Różnicy nie znajduje, tu o tam wychwalają oby dwa programy, zawsze piszą, że programy czynią cuda, i że znajdują im po 100 szpiegów na raz, w co nie koniecznie mi się chce wierzyć, że można mieć aż tyle szpiegów...
Próbowałem zainstalować Ad-adware. Już na początku, nie mógł ściągnąć aktualizacji i tak cały czas. A zapora go nie blokuje Smutny
[Obrazek: 2222sn.jpg]

Jeśli ten program ma mi wyszukiwać takie wpisy i wmawiać mi że to są wartości szpiegujące to ja dziękuję.
Hmm...przedtem skanowałem spyboot-em i znalazł jakieś ciasteczka wyszukujące. Wszystko fajnie, usuną je, a razem z nimi Google Chrome....