![]() |
Problem z .exe - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Problem z .exe (/problem-z-exe-693-t) |
Problem z .exe - Pentan - 16.07.2009 11:53 Witam forumowiczów! Swojego czasu był u mnie siostrzeniec, który skądś wytrzasnął prezentację we Flashu z rozszerzeniem " *.exe ". Jako że mam Windows 7 od niedawna to z tym plikiem nie była skojarzona żadna aplikacja. I w tym problem, że pod moją nieobecność siostrzeniec poprzez "Open With" wybrał Windows Media Center i nieumyślnie zaznaczył opcję "Always use selected program to open this kind of file". W skutek czego wszystkie pliki exe na komputerze zostały skojarzone z WMC przez co żaden program się nie uruchamia i system jest mocno okaleczony . Problem jest zabawny jeśli chodzi o swoją banalność, ale nie wiem co zrobić aby Windows 7 'odskojarzył' sobie WMC od plików exe. Dzięki, pozdrawiam. RE: Problem z .exe - Slashdub - 16.07.2009 14:11 Menu Start > All Programs > Default Programs > w oknie wybierasz Set your default programs > z lewej zaznaczasz Windows Media Center > nastepnie na dole wybierasz Choose defaults for this program. Tam powinno byc rozszerzenie exe i sprobuj je odznaczyc. U mnie domyslnych rozszerzen obslugiwanych przez WMC nie da sie odznaczyc, nie wiem jak bedzie u Ciebie bedzie z tym exe. RE: Problem z .exe - Pentan - 16.07.2009 14:15 Tych najprostszych rozwiązań próbowałem ale niestety w tych wszystkich listach nie ma rozszerzenia exe dlatego nie mogę nic odznaczyć. Sprawa wygląda na beznadziejną, a to taka drobnostka... Może jakiś klucz z rejestru by mi pomógł? ***EDIT*** Klucz rzeczywiście pomógł, jeśli masz podobny problem skorzystaj z porad na: http://blog.jtbworld.com/2007/03/have-you-lost-your-exe-file-extension.html U mnie zadziałał klucz numer 1 Pozdrawiam! RE: Problem z .exe - izaw - 16.07.2009 14:37 Zapisz to ako fix.reg i scal z rejestrem. Kod: Windows Registry Editor Version 5.00 |