Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Modem Zoltrix Spirit pod Win 7(x64) - problem z voice - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Modem Zoltrix Spirit pod Win 7(x64) - problem z voice (/modem-zoltrix-spirit-pod-win-7-x64-problem-z-voice-6803-t)

Modem Zoltrix Spirit pod Win 7(x64) - problem z voice - Speedy - 23.05.2010 15:20

Hej
Chciałbym założyć pod Windows 7 swój stary modem analogowy. Jest to Zoltrix Spirit 56 k (FM-5687), na PCI, na chipsecie Conexant. Nie jest mi już oczywiście potrzebny do netu (neostrada) ale od lat używałem go jako faksu i automatycznej sekretarki. No i jest skucha, tzn. nie ma ani na stronie producenta modemu ani chipsetu dedykowanych sterowników (oczywiście nie dostałem też ich z modemem gdyż był kupiony dobrych pare lat temu). Można dobrać spośród sterowników systemowych Windows 7 takie, na których modem w zasadzie działa tzn. jest widziany i odpowiada na komendy AT - niestety nie jest widziany jako modem z funkcją voice, co uniemożliwia użycie go jako sekretarki.
Czy udało się komuś może rozwiązać taki problem?
A jeśli nie, to alternatywnie, modemy są teraz tanie, czy możecie polecić jakiś sprzedawany obecnie modem 56k na PCI z funkcją voice, który: 1) ma sterowniki pod Win7 64-bit i 2) dostarczany jest z jakimś programem w rodzaju Call Center czy Fax Talk? (to drugie to w zasadzie chyba standard, jak daleko sięgam pamięcią zawsze dostawałem z modemem jakiś taki program "faxowo-sekretarkowy", nawet jeszcze w czasach Win 3.11 było Cheyenne Bitware Uśmiechnięty )