Jak zmienić wybraną ikonkę na pulpicie ? - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Jak zmienić wybraną ikonkę na pulpicie ? (/jak-zmienic-wybrana-ikonke-na-pulpicie-6724-t) |
Jak zmienić wybraną ikonkę na pulpicie ? - kompi - 18.05.2010 23:10 Nie wiem czy istnieje taka możliwość ale zapytam się. Chciałbym zmienić sobie obrazek pewnej ikonki na pulpicie komputera Windows 7. Dokładnie chodzi o zmianę obrazeczka ( ikonki ) wysłanej notatki z telefonu komórkowego. Jest w niej wypisane kilka zdań. Mam podobnych ikonek na ekranie, bardzo wiele bo dużo wysyłam ich na telefon i odwrotnie, dlatego chciałbym wymienić je na ładniejsze obrazeczki. Te są białe i brzydkie. Napiszę co robię i gdzie napotykam na większy problem. Klikam prawym przyciskiem myszki. Wybieram opcję: PERSONALIZE potem: CHANGE DESKTOP ICONS i tutaj juz nie widze nigdzie mojej ikonki a juz tym bardziej brak możliwości zamiany jej na inny obrazeczek. Widzę tylko: CHANGE DESKTOP ICONS COMPUTER USER,S FILES NETWORK RECYCLE BIN CONTROL PANEL Bardzo prosze o pomoc i dziękuję. RE: Jak zmienić wybraną ikonkę na pulpicie ? - Portator - 19.05.2010 05:58 Witaj. Również używam wielu notatek z pulpitu i aby każda mogłaby być wyróżniona, robię tak: Utworzyłem dla notatek docelowy folder w dowolnej lokalizacji i tam je zapisuje. Robię skrót potrzebnego pliku na pulpit. Potem PPM na plik > właściwości > zmień ikonę. Z pola przeglądaj wybieram wybieram ikonę z własnego zestawu. Powodzenia RE: Jak zmienić wybraną ikonkę na pulpicie ? - stingear - 19.05.2010 08:03 Ikony pliku tekstowego na bank nie zmienisz, możesz zmieniać tylko dla folderów, aplikacji i skrótów. Co do sposobu kolegi wyżej, zdaje się on tylko na wygląd, a gdyby chciał wysłać owy plik na komórkę, to wyśle skrót do tego pliku a nie sam plik. Więc to mija się z celem. Stwórz lepiej folder na pulpicie a w nim albo wrzuć wszystkie pliki, albo stwórz sobie katalogi z kategoriami plików, co ułatwi Ci poruszanie się po tych plikach. RE: Jak zmienić wybraną ikonkę na pulpicie ? - kompi - 19.05.2010 08:38 Bardzo dziękuję Fundacja i Stingear. Zapomniałem dodać że mało znam się na komputerach, ale już widzę że jednak to co chciałem zrobić nie jest możliwe. (19.05.2010 08:03)stingear napisał(a): albo stwórz sobie katalogi z kategoriami plików, co ułatwi Ci poruszanie się po tych plikach. Czy jest możliwość podania gdzieś linku abym douczył się na czym to polega i jak to się robi? Dziękuję. RE: Jak zmienić wybraną ikonkę na pulpicie ? - stingear - 20.05.2010 11:23 Tworzenie folderu to prosta sprawa, albo PPM -> Nowy -> Folder, albo CTRL+SHIFT+N i masz stworzony nowy folder. A jeżeli chodzi o tworzenie katalogów z kategoriami, to w tym folderze tworzysz sobie kolejne, które poprostu nazywasz w taki sposób, aby wiedzieć gdzie co jest i bez problemu się po tym poruszać. Tworzysz sobie np. Moje pliki a w nim kilka folderów takich jak: Muzyka, Grafika, TXT, Filmy itp. To tak jak byś miał komodę z szufladkami, a w każdej szufladzie trzymał coś innego. Komodę nazywasz jak Ci się podoba, a na każdą szufladkę naklejasz etykietkę z rodzajem zawartości plików. Mam nadzieję że w miarę zrozumiały i prosty sposób wytłumaczyłem Ci o co chodzi. Pozdrawiam. |