Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Format i instalacja Windows XP bez klawiatury - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Format i instalacja Windows XP bez klawiatury (/format-i-instalacja-windows-xp-bez-klawiatury-6709-t)

Format i instalacja Windows XP bez klawiatury - damianwroc - 18.05.2010 15:40

Witam.

Na moim netbooku muszę sformatować dysk, obecnie jest na nim 7. Problem polega na tym, że laptop teraz idzie na gwarancje ponieważ uszkodziła mi się klawiatura i touchpad Zakłopotany . Dziś kupiłem specjalnie klawiaturę USB aby go sformatować i przeinstalować system. Jak się okazało klawiatura nie działa w trakcie włączania PC i nie mogę nic zrobić. Czyli nadal jestem bez klawiatury... Wystarczyło by w sumie jak bym go sformatował, może jest taki program który to zrobi przy włączonym windowsie?

Pozdrawiam.

RE: Format i instalacja Windows XP bez klawiatury - ihatebuffering - 18.05.2010 17:32

A potrafisz wejść do bios-a czy też naciskając klawisz brak reakcji?

RE: Format i instalacja Windows XP bez klawiatury - damianwroc - 18.05.2010 19:24

Brak reakcji.

RE: Format i instalacja Windows XP bez klawiatury - ihatebuffering - 18.05.2010 20:07

Nie wiem czy dobrze rozumiem, masz netbooka z zepsutą klawiaturą i touchpadem i chcesz sformatować w nim cały dysk zanim pójdzie na gwarancję tak ? Z poziomu systemu możesz skasować partycję ale systemowej nie skasujesz niestety, w biosie pewnie masz wyłączoną obsługę klawiatury USB którą trzeba manualnie włączyć, możesz też spróbować wyciągnąć bateryjkę z płyty głównej laptopa/netbooka i sprawdzić czy wtedy załapie klawe na USB.

RE: Format i instalacja Windows XP bez klawiatury - damianwroc - 19.05.2010 07:03

Bardzo dobrze mnie rozumiesz. Na dysku jest tylko jedna partycja. Ok, spróbuje mam nadzieje, że nie stracę przez to gwarancji.

RE: Format i instalacja Windows XP bez klawiatury - Bogdan666ing - 19.05.2010 07:35

To raczej nie zadziała bo przeważnie klawisze usb są w bios domyślnie wyłączone, może jakiś znajomy ma lapka to chwilowo zamień u niego jego dysk na swój i bez problemu sformatujesz, a jak nie to o ile możesz zabootować lapka z płyty cd to ściągnij płytkę HirensBootCD i tam za pomocą np Partition Magic sformatujesz, bo tam z tego co pamiętam urządzenia USB pracują a na bank pracuje mysz USB, zresztą jest tam kupę innych programów do tego i innych celów.

RE: Format i instalacja Windows XP bez klawiatury - damianwroc - 19.05.2010 14:51

Z początku to chciałem wysłać bez dysku. Koleś na infolinii powiedział, że w netbooku dysk nie jest tak łatwo dostępny jak w normalnym laptopie i muszę wysłać z nim... Nie mogę tego zrobić ponieważ muszę wcisnąć ten dowolny klawisz w trakcie tego bootowania.

RE: Format i instalacja Windows XP bez klawiatury - Bogdan666ing - 19.05.2010 15:48

No to lipa, przy włączonym windowsie nie da rady bo win nie sformatuje sam siebie. Jeśli ci zależy żeby po prostu usunąć dane i o ile działa pod windą mysz lub ta twoja klawiatura to po prostu usuwaj wszystko co się tylko da na piechotę, po takim zabiegu i tak win już się nie odpali (pamiętaj o ukrytych plikach i systemowych). Po serwisie sformatujesz bez problemu.

RE: Format i instalacja Windows XP bez klawiatury - HrabiaHodon - 19.05.2010 16:12

Spróbuj odpalić jakiegoś Linuksa Live CD, a wtedy może odpali Ci klawiatura USB i będzie miał narzędzie do formatu dysku HDD.

RE: Format i instalacja Windows XP bez klawiatury - damianwroc - 19.05.2010 18:18

Ok, z tego co pamiętam wujek miał jakiegoś linuksa który odpalał się z płyty to spróbuje.