Ulepszenia dźwięku w Windows 7 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Ulepszenia dźwięku w Windows 7 (/ulepszenia-dzwieku-w-windows-7-6678-t) |
Ulepszenia dźwięku w Windows 7 - asked - 16.05.2010 17:18 Witam. MS chwali się tym na swoich stronach, że ich system ulepsza dźwięk... Faktycznie system nie pozwala na "przesterowanie equalizera w czymkolwiek" ponieważ przy odsłuchu muzyki jest przyciszany dźwięk. Jak można to wyłączyć? Musi być jakaś możliwość wyłączenia tej opcji. W standardach hi-fi nazywa się to normalizacją dźwięku. Sterowniki wykluczyłem na samym początku. Moje audio: LOGITECH Z-Cinema RE: Ulepszenia dźwięku w Windows 7 - House - 16.05.2010 18:35 Nie wiem czy o to chodzi, ale: Panel sterowania\Sprzęt i dźwięk\Dźwięk- Odtwarzanie (właściwości odpowiedniej karty/sterownika - zakładka Poziomy(zwiększyć na maksa). Panel sterowania\Sprzęt i dźwięk\Dźwięk- zakładka Komunikacja - wyłączyć wyciszanie. RE: Ulepszenia dźwięku w Windows 7 - asked - 16.05.2010 21:27 W tym pierwszym wypadku to nie to bo tam są poziomy głośności a to nie o to chodzi. Tego drugiego nie znalazłem. Nie mam w Dźwięku "Komunikacji". Może ja doprecyzuję. To nie jest wyciszanie pomiędzy utworami ale w trakcie jego trwania. Coś jak w profesionalnych systemach audio kiedy utwór jest nagrany za głośno... Nie wycisza się całkowicie ale o troszkę max -6. Ale jest to uciążliwe ponieważ głośników które mam i tak nie da się w żaden sposób zmusić do zniekształceń. W XP i Viście tego nie było. Tutaj jest... Coś jak Advanced limiter chyba tak się to nazywa nawet w foobar2000 RE: Ulepszenia dźwięku w Windows 7 - ihatebuffering - 16.05.2010 22:04 Jeśli masz kartę Realtec to może o to Ci chodzi [attachment=1007] ? RE: Ulepszenia dźwięku w Windows 7 - xardas89 - 16.05.2010 22:12 Może chodzi Ci o wtyczkę ReplayGain? RE: Ulepszenia dźwięku w Windows 7 - asked - 17.05.2010 09:40 Więc tak. Moje audio to tak jak napisałem LOGITECH Z-Cinema. To są głośniki z SRS HD podłączane przez USB do komputera. Mam do nich najnowsze sterowniki udostępnione przez producenta dla Windows 7. Aplikacja wygląda tak: <logitrch.jpg> [attachment=1009] Co do konfiguracji Audio w samym systemie wygląda to tak: <conf.jpg> [attachment=1010] Działa to na zasadzie lekkiego przyciszenia wysokich tonów w najwyższej amplitudzie dźwięku aby dźwięk nie był zniekształcony/charczący. RE: Ulepszenia dźwięku w Windows 7 - asked - 10.08.2010 11:48 Odświeżę wątek.. Może ktoś ma jakiś pomysł na to. Może wypowiedzą się osoby posiadające inne karty muzyczne z SRS. Czy też słyszycie drobne przyciszanie się dźwięku przy najwyższych amplitudach dźwięku? RE: Ulepszenia dźwięku w Windows 7 - piter_praga - 27.08.2010 10:30 Windows 7 a także jego poprzedniczka Vista posiadają zaimplementowany sterownik dźwięku "Wasapi"- czyli ulepszoną wersję Asio, omija on windowsowy mixer i aplikowane przez niego efekty pogarszające jakość dzwięku. Czyli łopatologicznie mówiąc, dzwięk idzie prosto do karty dźwiękowej. Plugin WASAPI świetnie spisuje się z bardzo dobrym odtwarzaczem FOOBAR 2000 Róznicę słychać gołym uchem, szczególnie jeśli posiadamy wysokiej klasy sprzęt muzyczny. RE: Ulepszenia dźwięku w Windows 7 - asked - 09.10.2010 15:01 Wtyczka działa ale ze zwykłą karta muzyczną. W przypadku karty na USB jakoś nie udało mi się jej odpalić mimo, że przewertowałem wujka google na wylot. Ma ktos inny pomysł? (16.05.2010 22:04)ihatebuffering napisał(a): Jeśli masz kartę Realtec to może o to Ci chodzi ? No tak ale Ty masz muzyke on board a ja jak już wcześniej wspomniałem mam na USB i jest to Z-Cinema SRS HD Advanced Surround Sound System a to już różnica. RE: Ulepszenia dźwięku w Windows 7 - piter_praga - 11.10.2010 17:13 (09.10.2010 15:01)asked napisał(a): Wtyczka działa ale ze zwykłą karta muzyczną. W przypadku karty na USB jakoś nie udało mi się jej odpalić mimo, że przewertowałem wujka google na wylot. Próbowałeś może wyłączyć |