Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Jak sprawdzić prędkość połączenia z ISP - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Jak sprawdzić prędkość połączenia z ISP (/jak-sprawdzic-predkosc-polaczenia-z-isp-6545-t)

Jak sprawdzić prędkość połączenia z ISP - marlowe - 11.05.2010 10:02

Mam internet od operatora Dialog (połączenie przez Ethernet) a modem to Asmax ar801mp, w którym miejscu w win7 mogę sprawdzić z jaką prędkością synchronizuje się połączenie internetowe?

RE: Gdzie sprawdzić synchronizację ? - bercikk - 11.05.2010 10:56

Co masz na myśli mówiąc synchronizuje ? Z jaką szybkością łączysz się z operatorem ? Jaką masz szybkość połączenia ?

RE: Gdzie sprawdzić synchronizację ? - marlowe - 11.05.2010 11:09

Tak dokładnie, chodzi mi o to gdzie mogę sprawdzić z jaka szybkością łączę się z operatorem

RE: Gdzie sprawdzić synchronizację ? - HrabiaHodon - 11.05.2010 11:14

Musiałbyś mieć jakieś rozbudowane narzędzie (w sensie oprogramowanie) do zarządzania połączeniami sieciowymi.

RE: Gdzie sprawdzić synchronizację ? - bercikk - 11.05.2010 11:14

Łojeju.. ciężko to sprawdzić bo trwa to dosłownie chwilę a połączenie nawiązywane jest podczas uruchamiania komputera.
Możesz spróbować wejść w Połączenia Sieciowe-> ROZŁĄCZ na połączenie lokalne, czyli to które masz z DIALOGiem po czym ponownie się połączyć i ze stoperem mierzyć. Nie wydaje mi się, żeby były programy które monitorują czas łączenia.

A z czystej ciekawości- po co Ci to? Zacieszacz

RE: Jak sprawdzić prędkość połączenia z ISP - marlowe - 11.05.2010 11:40

Chyba źle mnie zrozumieliście, wcześniej na XP mając neo czy w/w dialog klikałem skonfigurowane połączenie telefoniczne i pokazywał się po podłączeniu do netu "dymek" w prawym dolnym rogu z informacją np. połączono z 6144 kb/s..... teraz chcę tą samą informację uzyskać tylko w Win 7. A potrzebne mi to jest dlatego że kupiłem opcje 10 Mb/s ale net był bardzo niestabilny (częste utraty synchronizacji) później zmniejszyli mi na 8 Mb/s i 6 Mb/s i znów podwyższali na 10 Mb/s i teraz sam już nie wiem w jakim dniu ile mam - chce to po prostu móc sprawdzać.

RE: Jak sprawdzić prędkość połączenia z ISP - bercikk - 11.05.2010 11:45

Aaaa...no to chodzi Ci nie o szybkość łączenia tylko o prędkość łącza.
"Dymkiem" koło zegarka nie masz co się sugerować. To teoretyczna, maksymalna prędkość.
Musisz wykonać test, np na stronie: http://www.speedtest.net/
Najlepiej wykonać go kilkakrotnie i wybrać średni wynik. A jeśli na prawdę chcesz te informacje z "dymka" to kliknij dwukrotnie na ikonki połączenia sieciowego i tam jest informacja o prędkości.

RE: Jak sprawdzić prędkość połączenia z ISP - dziki314 - 11.05.2010 13:11

Do wyboru do koloru Link

RE: Jak sprawdzić prędkość połączenia z ISP - marlowe - 11.05.2010 22:32

(11.05.2010 11:45)bercikk napisał(a):  . A jeśli na prawdę chcesz te informacje z "dymka" to kliknij dwukrotnie na ikonki połączenia sieciowego i tam jest informacja o prędkości.

No właśnie tam nigdzie nie widzę informacji o prędkości połączenia, a o taką informacje właśnie mi chodzi, poniżej zamieszczam screen z "Centrum sieci i udostępniania". Na czerwono zaznaczyłem które połączenie to internetowe, a poniżej 100 Mb/s to szybkość ale karty sieciowej....

[Obrazek: beztytuuhi.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

RE: Jak sprawdzić prędkość połączenia z ISP - bercikk - 12.05.2010 16:21

Zrób pomiar prędkości z linków które podaliśmy.

RE: Jak sprawdzić prędkość połączenia z ISP - HrabiaHodon - 12.05.2010 16:42

Wątpię czy Windows 7 ma takie narzędzie. W Windows XP podczas łączenia się z siecią przy wykorzystaniu modemu faktycznie wyświetlał monit o domniemanej prędkości/przepustowości sieci (np. "Połączono z prędkością 56kb/s). Piszę domniemaną ponieważ podana wartość była tylko teoretyczna i wskazywała raczej standard na jakiej pracuje modem niż realną przepustowość.