![]() |
Przypinanie nowych skrótów do menu Start - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Przypinanie nowych skrótów do menu Start (/przypinanie-nowych-skrotow-do-menu-start-6465-t) |
Przypinanie nowych skrótów do menu Start - Creo - 07.05.2010 17:04 Skrót do folderu chciałbym umieścić na miejscu skrótów do bibliotek, czyli te skasować, a wstawić nowe. Te rozwiązanie mi nie odpowiada, gdyż wybrany folder jest wtedy otwierany jako biblioteka. Do tego zamiast "Programy domyślne" wstawić "Programy i funkcje". Z góry dziękuje za odpowiedź. RE: Przypinanie nowych skrótów do menu Start - House - 07.05.2010 17:07 Nic nie rozumiem z Twojej wypowiedzi, to po 1 ![]() A po 2, to patrz wyżej. Napisz o co chodzi dokładnie, to pomożemy. RE: Przypinanie nowych skrótów do menu Start - Creo - 07.05.2010 21:07 To spróbuję raz jeszcze ![]() Na załączniku zaznaczyłem skróty które chciałbym zmienić na inne. I dla przykładu zamiast folderu 'Muzyka' (Biblioteki\Muzyka) chce folder 'Gitara' (D:\Gitara). Chodzi mi o to czy mogę w większym stopniu skonfigurować menu Start, za pomocą regedit, lub innym sposobem. RE: Przypinanie nowych skrótów do menu Start - House - 07.05.2010 21:13 Start - prawoklik - właściwości - menu start - dostosuj ![]() RE: Przypinanie nowych skrótów do menu Start - mlmFMpl - 07.05.2010 21:31 Możesz za pomocą regedit. [Nie testowałam, ale możesz sprawdzić] Wpisy w: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ Explorer\Shell folders\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders i w HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ Explorer\Shell folders\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders Wpisy [w obu przypadkach]: My Music, My Pictures, My Video etc Ja tak z nieużywanego przeze wpisu do Ulubionych (Favorites) zrobiłam dostęp do tego co chciałam ![]() A w Właściwościach ewentualnie możesz powyłączać to czego nie chcesz wyświetlać (w ogóle). PS. nie zmieniasz nazwy tylko modyfikujesz wartości: np. dla My Music wpisujesz wartość D:\Gitara RE: Przypinanie nowych skrótów do menu Start - Creo - 07.05.2010 22:42 Dzięki za odpowiedź ; ) Sposób który podałaś działa na tej samej zasadzie co ten. Folder otwierany jest jako kolejna biblioteka, a tego nie chcę. Pomyślałem, że mógłbym chyba dodać nową wartość ciągu w regedit, jednak wprowadzenie wartości binarnej mnie przerasta ![]() Na pomysł z folderem Favorites również wpadłem, jednak odszedłem od niego bo rzeczy które chce mieć blisko siebie to m.in. 'Muzyka', 'Dokumenty', 'Video' itd., a te teoretycznie mogę mieć "bliżej". Tylko teoretycznie, bo póki co - jak widać - nie mogę ![]() RE: Przypinanie nowych skrótów do menu Start - sha-dow - 01.06.2010 12:58 Zauważ, że pierwszy skrót na samej górze nie jest biblioteką (ten z nazwą użytkownika domyślnie) może to Ci pomoże, sam się z tym męczę. /edit Oto rozwiązanie którego szukasz ![]() Zamienia biblioteki w foldery, a te już można oczywiście edytować doolnie nawet z poziomu menu start ![]() http://forums.mydigitallife.info/threads/12207-HowTo-StartMenu-go-to-Folders-not-Libraries RE: Przypinanie nowych skrótów do menu Start - Creo - 02.06.2010 18:00 (01.06.2010 12:58)sha-dow napisał(a): Oto rozwiązanie którego szukasz Otóż to! Wielkie dzięki ![]() |