Restart PC po uśpieniu - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Restart PC po uśpieniu (/restart-pc-po-uspieniu-6371-t) |
Restart PC po uśpieniu - BuShMaN - 04.05.2010 10:32 Witam Mam dziwną sytuacje którą obserwowałem od dłuższego czasu , gdy mam zamiar oddalić się od swojego pc wyłączam wszystkie programy z modemem i komunikatorami i przechodzę do trybu uśpienia . Po jakimś czasie [ minutach , godzinach ] ruszam myszką lub klikam dowolny klawisz do wybudzenia pc i efekty: 1- reset pc po uśpieniu i komunikat wstępny : - logo bios. - ustawienie bios z F1. - manualny start os z F2 / używam F2 i system przechodzi do wznawiania . 2 - krótkie uruchomienie pc [ dźwięki i prace wentylatorów przez 5sek] wyłączenie się pc : - brak screna - próba włączenia pc bez skutku . - wyłączenie zasilania zasilacza z przełącznika. - wciśniecie klawisza power w przednim panelu pc [ zielona dioda przestaje się świecić ]. - włączam przełącznik w zasilaczu - uruchomienie pc z klawisza power i start bios z logiem i komunikat o użyciu F1/F2 - F2 i wznawianie sytemu 3 - krótkie uruchomienie pc - brak loga bios - komunikat bios na screnie o wstrzymaniu pc i prośba o uruchomienie po 15 sek od wyłączenia - uruchomienie i F2 - wznawianie sytemu Analiza z przyczyny tych sytuacji wynika z przerwy dostawy prądu na około 1/2 minut/y lub kilku sekund w trakcie uśpienia pc. Dodam że gdy zamknę system i przechodzę do zimnego startu mam tylko jeden komunikat z wyborem F1/F2 . Moja prośba jest taka jak mam uniknąć tej sytuacji , jakie jest lekarstwo na to i czym grozi częstsze tego typu objawy płyta główna to : Logi "Siw" Kod: Właściwości Wartość Kod: Właściwości Wartość RE: Restart pc po uśpieniu - ihatebuffering - 04.05.2010 10:59 Witam, na sam początek zaktualizuj wszystkie sterowniki Drivermaxem bo to one przeważnie są przyczyną niestabilności PC, PORADA przyczyną też może być nie najnowszy bios na twojej płycie głównej. Sprawdziłem na stronie ASUS-a i wynika z niej że masz jedną najstarszych wersji Bios-a do tej płyty a to nie jest zalecane na nowsze systemy. Sprawdź też czy nie masz ustawionego wyłączenia dysku po jakimś czasie, w menu start wpisz opcje zasilania, klikasz zmień ustawienia planu, zmień zaawansowane ustawienia zasilania, na liście szukasz "Dysk twardy", wysuwasz go i ustawiasz wartość "Nigdy" dla "wyłącz dysk twardy po" . Ale i tak obstawiam na sterowniki, zaktualizuj wszystkie w 1 kolejności te dla chipsetu i napisz jakie są wyniki. RE: Restart pc po uśpieniu - BuShMaN - 04.05.2010 11:10 Tylko sterowniki biosu mam nie aktualne RE: Restart pc po uśpieniu - ihatebuffering - 04.05.2010 11:20 Ale sprawdzałeś drivermaxem ? Bo system nie dobiera najnowszych, nawet na stronie producenta nie zawsze są najnowsze. A zaktualizować BIOS też by się przydało, co z tym dyskiem sprawdzałeś ? RE: Restart pc po uśpieniu - BuShMaN - 04.05.2010 11:39 Zrobiłem aktualizacje biosu , jest to wersja 2002 . Co do dysku to miałem niespodziankę ustawiłem dla dysku "nigdy" i system nie wstał , było tylko logo , przywróciłem system . RE: Restart pc po uśpieniu - ihatebuffering - 04.05.2010 12:08 Dlaczego nie zaktualizowałeś Bios-u do wersji 2006 ? Przecież na stronie Asusa to jest najnowsza wersja, pytam się kolejny raz czy sprawdzałeś drivermaxem te sterowniki, bo nie napisałeś tego jasno. A skanowałeś system antywirusem ? RE: Restart pc po uśpieniu - BuShMaN - 04.05.2010 12:27 Drivemax popsuł mi sterownik dźwięku i nie mam dźwięku Aktualizacja biosu przeszła przez program Asus update do wersji 2002 , a znalazłem na stronie asusa wersje 2006 . Widocznie program wybrał zalecany bios . Niespodzianki z złych kodów nie mam , stale system pod kontrolą CIS , Defender , Malwarebytes ........ ------------------------------------------------------------------------------- Zaktualizowałem bios do 2006 Ustawiłem proporcje do dysków jak opisałeś . Problem nadal występuje , dla testu wyłączyłem pc i wyjąłem kabel zasilający od gniazdka i podłączyłem ponownie w celu uruchomienia , efekt jak w pierwszym poście z pkt.1 |