![]() |
Problem z pulpitem - brak ikon, podejrzenie infekcji "PDM.Keylogger" - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Problem z pulpitem - brak ikon, podejrzenie infekcji "PDM.Keylogger" (/problem-z-pulpitem-brak-ikon-podejrzenie-infekcji-pdm-keylogger-5682-t) |
Problem z pulpitem - brak ikon, podejrzenie infekcji "PDM.Keylogger" - Ratownik - 02.04.2010 07:55 Otóż włączam sobie lapka jak by nigdy nic popijając sobie kawusie wpisuje hasło administratora komputer normalnie się włącza i co widzę? Ż(Na pulpicie miałem z 3-4 ikony, reszta na pasku zadań) a teraz ich nie ma. Dobra czekam, aż cały system się załaduje, wszystko się włączy. Nadal ich nie ma - klikam PPM na pulpit no wyskakuje Mi okienko Właściwości, Personalizacja, Gadżety itd... Jak chciałem zaznaczyć jakieś ikony na pulpicie to zawsze klikałem LPM na tapete i zaczynałem jeździć myszką po niej (wtedy takie okienko się rozciągało, nie wiem czy wiecie ocb) teraz tak dla testu jak chciałem to zrobić to te okienko nie wyskakuje - zero reakcji... Po kompie mogę normalnie łazić, internet, AQQ, Skype, Mój komputer bo wszystko mam na pasku zadań, ale co z pulpitem? Wyłączyłem proces explorer.exe i włączyłem... to przy włączaniu KAV 2010 zapodał komunikat na żółto (ostrzeżenie) jak się włączał explorer.exe że jakiś keylogger.pdm jest... ocb? ![]() Gdy próbowałem zapisać zdjęcie na pulpicie to niby się zapisało ale ikony nie było... RE: Problem z Pulpitem. - Portator - 02.04.2010 08:06 Witam. Jeżeli odświeżenie pulpitu nie pomaga, wykonaj oczyszczanie systemu i następnie przywracanie systemu. Jeżeli nie pomoże w trybie normalnym, uruchom w trybie awaryjnym. Powodzenia. RE: Problem z Pulpitem. - Ratownik - 02.04.2010 08:13 Tylko, że ostatni punkt przywracania systemu jest z dziś z 8:37. A więc wtedy kiedy lapka włączyłem. Z wcześniej nie ma. RE: Problem z Pulpitem. - P4w3l - 02.04.2010 08:28 Może jakiegoś thema zainstalowałeś i się coś pomieszało? RE: Problem z Pulpitem. - PLANETKA - 02.04.2010 08:52 A zobacz płytką, do naprawy systemu czy to da radę. RE: Problem z Pulpitem. - Portator - 02.04.2010 12:14 (02.04.2010 08:13)Ratownik napisał(a): Tylko, że ostatni punkt przywracania systemu jest z dziś z 8:37... a więc wtedy kiedy lapka włączyłem...Proszę otwórz panel sterowania > odzyskiwanie > urządzenie do odzyskiwania systemu. Zaznacz opcję inny punkt przywracania, kliknij dalej i w nowym oknie na dole pokaż inne punkty przywracania. Powinny pojawić się inne daty i zdarzenia z przeszłości. [attachment=831] RE: Problem z Pulpitem. - Ratownik - 02.04.2010 12:50 Już próbowałem i coś nie działa ![]() ![]() RE: Problem z Pulpitem. - Portator - 02.04.2010 14:13 Możesz jeszcze spróbować przywracania w trybie awaryjnym. Sprawdź też czy ta sytuacja występuje po zalogowaniu na konto głównego administratora. Przede wszystkim użyj skanowania systemu ! RE: Problem z Pulpitem. - Ratownik - 02.04.2010 14:20 W 1szym poście napisałem, że to z admina wszystko robię, takie głupie pytanie - jak odpalić tryb awaryjny ![]() RE: Problem z Pulpitem. - Portator - 02.04.2010 14:35 Tryb awaryjny, uruchomisz naciskając F8 po włączeniu komputera a przed ukazaniem się logo Windows. RE: Problem z Pulpitem. - Ratownik - 02.04.2010 15:16 Tryb awaryjny nie pomógł. Chętnie bym zrobił przywracanie systemu ale czemu nie mam kilku punktów kontrolnych tylko jeden (i to jeszcze z dzisiaj) :/// Już chyba wiem (albo i nie) czemu Mi się posypał pulpit i punkt przywracania... CCleaner. Czyściłem wczoraj rejestr z błędnych / niepotrzebnych wpisów. Czyżby to spowodowało to wszystko? Zrobiłem kopię zapasową rejestru. Rano nawet włączyłem tą kopię i wyskoczył komunikat, że została poprawnie dodana do rejestru - uruchomienie kompa i dalej nic... już nie wiem co robić ;f RE: Problem z Pulpitem. - John - 02.04.2010 15:21 A używasz programów do czyszczenia ? Jeśli tak to może usunęły Ci ostatnie stare punkty kontrolne pozostawiając ten najnowszy. Drugą możliwością jest to, że wszedłeś w oczyszczanie dysku i może tam usunąłeś wszelkie punkty kontrolne. @UP czyli CCleaner mógł usunąć Ci stare punkty kontrolne @EDIT: Jeśli użyłeś CCleanera ze wszelkimi włączonymi opcjami to i owszem to on to zrobił, wyczyścił pulpit ze skrótów, ale jest to wyłącznie Twoja wina, gdyż zapewne zaznaczyłeś wszelkie opcje czyszczenia bez zastanowienia ![]() A Kasprzakiem się nie przejmuj jest przewrażliwiony, szczególnie jeśli chodzi o heurystykę. Sam go używam i wiem, że czasami daje fałszywe alarmy - jak w tym przypadku RE: Problem z pulpitem - brak ikon, podejrzenie infekcji "PDM.Keylogger" - Ratownik - 02.04.2010 15:46 No Ok spoko :-) Ale czemu teraz jak dodaje do pulpitu jakieś ikony to one się tam nie pojawiają? RE: Problem z Pulpitem. - Portator - 02.04.2010 15:55 Ccleaner sam nie usunie punktów przywracania systemu. Widocznie zrobiłeś to ręcznie lub jest inny powód. Proponuję użyć płyty recovery, to powinno naprawić problem w systemie. RE: Problem z pulpitem - brak ikon, podejrzenie infekcji "PDM.Keylogger" - Ratownik - 02.04.2010 16:10 Włożyć orginalną płytkę Win 7 i "Naprawić" system? RE: Problem z pulpitem - brak ikon, podejrzenie infekcji "PDM.Keylogger" - slump - 02.04.2010 23:54 To nic nie da. Jako administrator uruchom cmd i wydaj w nim polecenie: sfc /scannow Po skończeniu reset i zobacz czy skróty się dodają. Jeśli nie to uruchom z poziomu Windows instalatora i wybierz aktualizację. Może ona zająć nawet kilka godzin, nie utracisz plików programów i niemal żadnych ustawień. |