Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Windows 7 nie widzi karty graficznej (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Software (/software-27-f)
+---- Dział: Sterowniki (/sterowniki-17-f)
+---- Wątek: Rozwiązany Windows 7 nie widzi karty graficznej (rozwiązany) (/windows-7-nie-widzi-karty-graficznej-rozwiazany-5423-t)

Windows 7 nie widzi karty graficznej (rozwiązany) - zodiak72 - 23.03.2010 08:40

Witam,

Jeśli problem był już gdzieś poruszany, to sorry i proszę o podpięcie.

Po instalacji Win7 Home Premium system nie widzi mojej karty grafiki Nvidia 9200M 512MB, widzi jedynie kartę VGA 16MB. Notebook Samsung R510. Bios Phoenix. Szukałem w Biosie opcji wyłączenia automatycznego wykrywania karty zintegrowanej, jednak nie moglem znaleźć.

-Czy powinienem zaktualizować sterowniki płyty głównej?

Za wszelkie sugestie - z góry dziękuję;-)

Pozdrawiam

RE: Windows 7 nie widzi karty grafiki - PLANETKA - 23.03.2010 08:46

Jasne, że tak dajesz , menadżer urządzeń i tam na komputer , prawym myszki skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu, i już sam system powinien instalować to co mu potrzeba.

RE: Windows 7 nie widzi karty grafiki - zodiak72 - 23.03.2010 08:50

(23.03.2010 08:46)PLANETKA napisał(a):  Jasne, że tak dajesz , menadżer urządzeń i tam na komputer , prawym myszki skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu, i już sam system powinien instalować to co mu potrzeba.

No niestety, nic to nie daje. Nadal w kartach graficznych mam widoczną tylko VGa.

RE: Windows 7 nie widzi karty graficznej - Lalik - 23.03.2010 09:01

Spróbuj uaktualnić bios. Być może to coś zmieni, jeśli nie będziemy myśleć dalej. Jeśli to notebook w bisie powinna być ewentualna możliwość jej wyłączenia i włączenia.

RE: Windows 7 nie widzi karty graficznej - PLANETKA - 23.03.2010 09:01

A tę kartę graficzną , to masz dobrze podpiętą w kompie otwórz i sprawdź.

RE: Windows 7 nie widzi karty graficznej - zodiak72 - 23.03.2010 09:11

Z kartą nigdy nie bylo żadnych problemów (pod Vistą). Problem pojawił się DOKŁADNIE po instalacji Win7. Nie sądzę zatem, by przyczyna leżała w złym podpięciu.

W BIOSie wg mnie nie ma opcji wyłączania/włączania karty graficznej zintegrowanej. Nie robiłem nigdy samodzielnie aktualizacji Biosu i szczerze mówiąc, trochę się waham, żeby czegoś nie schrzanić;-)

RE: Windows 7 nie widzi karty graficznej - Lalik - 23.03.2010 09:16

Więc tak pierwsze co zrób to skorzystaj z porady http://windows7forum.pl/szukanie-i-aktualizacja-sterownikow-oraz-identyfikacja-sprzetu-porada-t-2465.html
Jeśli to nic nie da to pozostaje uaktualnienie biosu, jakbyś miał problem to ci pomożemy, nie jest to jakaś filozofia zwłaszcza na lapku Zacieszacz

RE: Windows 7 nie widzi karty graficznej - zodiak72 - 23.03.2010 10:57

Dzięki za podpowiedź;-) Przeczytałem uważnie, zainstalowałem i odpalilem Drivermax. Podpowiada, że mam nieaktualne kilkanaście sterów do różnych urządzeń. Jednak w menedżerze urządzeń w Windows widzę, że sterowniki wszędzie mam aktualne (aktualizuj sterownik).

To 'normalny' objaw?

RE: Windows 7 nie widzi karty graficznej - Lalik - 23.03.2010 10:59

Menadżer jest do tyłu ze sterownikami, za pomocą driver maxa uaktualnij wszytko ! Powiem tak objaw jak najbardziej normalny.

RE: Windows 7 nie widzi karty graficznej - zodiak72 - 23.03.2010 13:43

(23.03.2010 10:59)Lalik napisał(a):  Menadżer jest do tyłu ze sterownikami, za pomocą driver maxa uaktualnij wszytko ! Powiem tak objaw jak najbardziej normalny.

Ze strony Samsunga ściągnąłem aktualne sterowniki do tych komponentów, które wyświetlał mi Drivermax (że mam nieaktualne). Instalacja wszystkich przebiegła bezproblemowo, oprócz tego, co mnie najbardziej interesuje: czyli sterownika do Internal VGA. Przy probie instalacji pojawił mi się komunikat: niewystarczające minimalne zasoby systemowe do tej aplikacji. (na partycji C mam 8GB wolnego miejsca).

W Samsungu zasugerowano mi przez tel. aktualizację Biosu. Więc z ich strony ściągnąłem najnowszy plik z Biosem do mojego modelu: Samsung R510 FS08PL. Po próbie odpalenia aplikacji wyskoczył mi komunikat: "loading driver failed. Restart system." Po restarcie Bios i Windows uruchamiają się normalnie, wszystko bez zmian. Czyli: kicha.

Aha: plik z Biosem ściągałem dla pewności 2 razy.

RE: Windows 7 nie widzi karty graficznej - Lalik - 23.03.2010 13:50

Nie wiem jaki tam był system oryginalny, ale z moich doświadczeń wynika że bios najlepiej uaktualniać spod starszych systemów, być może tu tkwi problem. Jeśli była na nim Vista uaktualnij bios spod Visty!!

RE: Windows 7 nie widzi karty graficznej - ihatebuffering - 23.03.2010 17:27

A sterowników ze strony Nvidii próbowałeś ? [urln=http://www.nvidia.pl/object/notebook_winvista_win7_195.62_whql_pl.html]LINK[/urln] tu masz do twojej karty dla systemu 32 bit , jak masz 64 to zrobię zaraz edit .

RE: Windows 7 nie widzi karty graficznej - zodiak72 - 23.03.2010 18:35

Otóż to! Problem rozwiązało ściągnięcie i zainstalowanie sterownika ze strony NVIDII. Dziękuję wszystkim za odzew. Wątek do zamknięcia.