Rozwiązany Koniec z Vistą! Jaki Windows wybrać? (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Koniec z Vistą! Jaki Windows wybrać? (rozwiązany) (/koniec-z-vista-jaki-windows-wybrac-rozwiazany-5323-t) |
Koniec z Vistą! Jaki Windows wybrać? (rozwiązany) - _TeO - 18.03.2010 20:03 Witam serdecznie. Mam laptopa Dell Studio 1555, procesor Pentium Dual Core T4300, pamięć RAM 3 GB. Mój obecny system to Vista Home Premium Service Pack 2 64 bit. Wiadomo jak to z Vistą i czas na przesiadkę na 7 Jednak aby spokojnie kupić Windowsa wolę zapytać najpierw co i jak... 1. Jaki system wybrać (Home Premium, Professional, itp.)? 2. Wybrać tak jak w przypadku mojej Visty system 64 bitowy? 3. Czy jestem narażony na jakieś utrudnienia lub problemy w związku z instalacją 7 po Viście? RE: Koniec z Vistą! Jaki Windows...? - War_3_ - 18.03.2010 20:07 1: Zależy do czego chcesz używać systemu. Jeżeli ograniczasz się do filmów/muzyki/gier - HP wystarczy, jeżeli coś więcej - proponuję Professional. 2: Dla 3GB RAM x86 (32bit) to więcej niż dobry pomysł - będziesz niepotrzebnie tracił pamięć w x64. 3:Możesz nawet zaktualizować Vistę do Sevena przez co zachowasz większość własnych ustawień. RE: Koniec z Vistą! Jaki Windows...? - _TeO - 18.03.2010 20:11 Ok. W takim razie postawię na Home Premium 32 bit. Odnosząc się do odpowiedzi na punkt 3. Czy w przypadku takiej aktualizacji muszę wprowadzać klucz licencyjny Windows 7? Na czym polega dokładnie ta instalacja i jakie ustawienia zachowuję a jakie tracę? RE: Koniec z Vistą! Jaki Windows wybrać? - War_3_ - 18.03.2010 20:15 Normalnie instalujesz Windows 7 jak zwykłego Windowsa (boot z nośnika -> aktualizuj zamiast nowej instalacji po prostu). Co do ustawień - ja robiłem czystą instalację od XP, więc nie wiem. Możliwe, że nawet wszystkie ustawienia zostają (z tych dostępnych w obu systemach), ale nie byłem w stanie sprawdzić osobiście czy i które przepadają. RE: Koniec z Vistą! Jaki Windows wybrać? - _TeO - 18.03.2010 20:21 Ale z dysku na którym jest system po procesie upgrade'u nie sformatuje mi się i będę miał wszystkie zapisane tam programy (Office, gry, itp.)? Jeszcze ostatnie pytanie. Czy po aktualizacji z Visty na 7 trzeba instalować nowe sterowniki? RE: Koniec z Vistą! Jaki Windows wybrać? - War_3_ - 18.03.2010 20:26 Tak. Mamy o tym poradę, ale możesz też przed instalacją na innej partycji (NTFS) ściągnąć sobie sterowniki. W przypadku braku sterownika, możesz spróbować tego od Visty instalowanego w trybie zgodności. Windows 7 ma dużo wbudowanych sterowników, możliwe że dla Ciebie będą aktualne niektóre. RE: Koniec z Vistą! Jaki Windows wybrać? - Lalik - 18.03.2010 22:12 Ja bym ci jednak zaproponowała czystą instalację i tym samym utworzenie dodatkowej partycji normalnie niewidocznej "zastrzeżone przez system", z moich doświadczeń wynika, że system na czystej instalacji pracuje stabilniej i szybciej, Co do della studio w twojej konfiguracji również bym powiedziała że 32 bity starczy, odnośnie sterowników nawet od studio xpsa większość pasuje wszystko znajdziesz na stronie della, u mnie Seven na studio działa świetnie. Wybór wersji należy do ciebie warto siąść i porównać, rozważyć co potrzebujesz a czego nie. Pozdrawiam RE: Koniec z Vistą! Jaki Windows wybrać? - StoProcent - 18.03.2010 22:30 Ja też bym to Ci zalecił , nic nie przepada tylko tyle, że system przeskakuje , tak było w moim przypadku , lecz wtedy musisz się zdziwić ponieważ pełen format daję radość z 7 ki - odczujesz różnice . Ja z XP na 7 ke przesiadłem i nie dosyć, że siedem się lepiej spisuje to bez żadnych przeróbek głupich spraw jest ładniejsze , łatwiejszy system w obsłudze. RE: Koniec z Vistą! Jaki Windows wybrać? - _TeO - 18.03.2010 22:56 Dzięki za rady. Też tak myślałem, że lepiej zrobię czystą instalację systemu wraz z formatem C:/ większość ważnych danych mam i tak na partycji D:/ więc mi nie przepadną |