Rozwiązany Nie bootują się żadne płyty (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Nie bootują się żadne płyty (rozwiązany) (/nie-bootuja-sie-zadne-plyty-rozwiazany-5240-t) |
Nie bootują się żadne płyty (rozwiązany) - leoo - 15.03.2010 18:10 Witam, mam problem. Mam zainstalowany sys win7 64 bit. Jako, że muszę powrócić do Visty chciałem przeinstalować system. A tutaj problem. Żadna płyta nie chce się w "biosie" zabootowac. Ani win ani inux nic. Po restarcie systemu odpala się od razu Win 7 i nic więcej nie mogę zrobić. Zmiany w biosie nie pomagają bootowania. Wybór ręczny też nic nie daje, wybieram cd-rom a i tak odpala od razu system z dysku. Czy ktoś miał podobny problem? Bo już nie wiem co zrobić. Pozdrawiam Serdecznie RE: Nie bootuja zadne plyty - stingear - 15.03.2010 19:41 A weź przywróć ustawienia domyślne BIOS'u i wtedy spróbuj czy Ci łyknie płytę. A tak pozatym to próbowałeś czy Ci płytę z W7 BOOT'uje?? A w systemie możesz normalnie otworzyć zawartość płyty? Jak dla mnie to poprostu napęd DVD Ci wysiadł. Użyj drugiego jeśli masz, albo zrób sobie Pendrive'a z instalatorem, albo z systemem, np Ubuntu albo Mandriva One. Pendrive 4 GB wystarczy. RE: Nie bootuja zadne plyty - leoo - 15.03.2010 20:22 Napęd wszystko czyta normalnie, wypala normalnie , nie ma żadnego problemu. Tak samo w biosie widać napęd. Płyty Win 7 tez nie bootuje. Zaraz zobaczę default bios. Pozdrawiam update: Poszło po ustawieniu bios-u defaultowego. Problem pojawił się ponownie po włączeniu ahci. Pozdrawiam. RE: Nie bootują się żadne płyty - slump - 16.03.2010 02:16 To jest niestety normalne. aktualizacja biosu może ale nie musi pomóc. Poczytaj: [urln]http://pl.wikipedia.org/wiki/Advanced_Host_Controller_Interface[/urln] I na Google zajrzyj. Musisz się przełączać w biosie w ten sposób. |