Rozwiązany Utworzenie skrótu na pulpicie - brak reakcji Windows 7 Ultimate (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Rozwiązany Utworzenie skrótu na pulpicie - brak reakcji Windows 7 Ultimate (rozwiązany) (/utworzenie-skrotu-na-pulpicie-brak-reakcji-windows-7-ultimate-rozwiazany-5115-t) |
Utworzenie skrótu na pulpicie - brak reakcji Windows 7 Ultimate (rozwiązany) - Juiceman - 10.03.2010 15:06 Witam, mam taki problem nie mogę utworzyć skrótu na pulpicie. TZN. klikajać prawym klawiszem myszki na pulpicie wybierając nowy;>utwórz skrót. Nic się nie dzieje skrót się nie tworzy ? Why? RE: Utworzenie Skrótu - Windows 7 Ultimate - stingear - 10.03.2010 15:14 A masz wyświetlone jakiekolwiek ikony na pulpicie?? Jak nie to znaczy, że masz wyłączone ikony pulpitu. A jak tworzysz skrót do czego, to to musi istnieć, inaczej nie stworzy Ci skrótu. Spróbuj po prostu stworzyć jakiś skrót w jakimś folderze, a potem go na pulpit przenieść. RE: Utworzenie Skrótu - Windows 7 Ultimate - Juiceman - 10.03.2010 15:36 (10.03.2010 15:14)stingear napisał(a): A masz wyświetlone jakiekolwiek ikony na pulpicie?? Jak nie to znaczy ze masz wyłączone ikony pulpitu. A jak tworzysz skrót do czego, to to musi istnieć, inaczej nie stworzy Ci skrótu. Spróbuj pop rostu stworzyć jakiś skrót w jakimś folderze, a potem go na pulpit przenieść. Też nie pomaga. oczywiście, że mam ikony na pulpicie. RE: Utworzenie Skrótu - W7 Ultimate - jacek-placek - 10.03.2010 17:05 Ja nie mam żadnych ikon wyświetlonych na pulpicie, jednak skrót do jakiegoś programu robię bez problemu. Również mam Windows 7 Ultimate x86 Gdy zaznaczę---->Pokaż ikony na pulpicie, pojawia się również skrót, który wcześniej zrobiłem. RE: Utworzenie Skrótu - Windows 7 Ultimate - procesor - 10.03.2010 20:50 Znaczy ja nie do końca rozumiem w czym u ciebie problem jak robisz PPM i wybierasz skróty to co się dzieje? Bo u mnie jest tak, że jak klikam PPM i wybieram "Utwórz skrót" to mi się pokazuje okienko gdzie mam chyba wybrać lokalizacje pliku do którego chce skrót utworzyć. RE: Utworzenie Skrótu - Windows 7 Ultimate - Juiceman - 10.03.2010 21:23 (10.03.2010 20:50)procesor napisał(a): Znaczy ja nie do końca rozumiem w czym u ciebie problem jak robisz PPM i wybierasz skróty to co się dzieje? Bo u mnie jest tak że jak klikam PPM i wybieram "Utwórz skrót" to mi się pokazuje okienko gdzie mam chyba wybrać lokalizacje pliku do którego chce skrót utworzyć. No właśnie wtedy mi się nic nie otwiera żadne okienko RE: Utworzenie Skrótu - Windows 7 Ultimate - procesor - 10.03.2010 21:30 Używasz jakiś program typu Sunrise Seven czy coś w tym stylu? RE: Utworzenie Skrótu - Windows 7 Ultimate - Juiceman - 10.03.2010 21:47 (10.03.2010 21:30)procesor napisał(a): Używasz jakiś program typu Sunrise Seven czy coś w tym stylu? Nie używam. RE: Utworzenie Skrótu - Windows 7 Ultimate - stingear - 10.03.2010 22:16 A czy tak samo się dzieje jak tworzysz skrót w jakimś folderze?? Wejdź do swojego folderu osobistego, a w nim do folderu Pulpit(lub Desktop, jak masz ENG) i tam spróbuj utworzyć nowy skrót. jak nie zadziała, to daj Start-> Uruchom-> cmd i jak Ci się pojawi okienko konsoli, to wpisz chkdsk /F /R Jeśli komputer spyta o możliwość naprawy przy starcie, daj tak i zrestartuj kompa, a przy starcie nie przerywaj akcji sprawdzania. Powinien naprawić istniejące błędy. Ewentualnie możesz zaboot'ować z płyty z systemem i dać naprawę systemu. Warto mieć wykonany dysk do naprawy systemu, pomaga on w naprawianiu wszelkich problemów z systemem, bez utraty danych i ustawień oraz reinstalacji systemu. RE: Utworzenie Skrótu - Windows 7 Ultimate - Juiceman - 11.03.2010 09:39 Mam Polską wersję Windowsa, niestety to co podałeś nie zadziałało, ( a miałem dużą nadzieję ;/ ) RE: Utworzenie Skrótu - Windows 7 Ultimate - slump - 11.03.2010 23:43 Jako administrator uruchom cmd i wydaj polecenie: sfc /scannow Jeśli to nie pomogło, a problem wystąpił niedawno spr. użyć przywracania systemu. Jeśli i to nie pomoże uruchom instalator Windowsa z poziomu Windowsa i wybierz aktualizację, plików, programów nie stracisz i niemal żadnych ustawień. RE: Utworzenie Skrótu - Windows 7 Ultimate - Juiceman - 11.03.2010 23:55 Heh nie mam cd z winem, w przyszłym tyg robię formata i instaluje 64 bitowa wersje o ile mi przyjdzie poczta xD : ) Myślałem, że to jakiś mały problemik dlatego zadałem takie pytanie. RE: Utworzenie Skrótu - Windows 7 Ultimate - slump - 12.03.2010 00:16 Poza tą trzecią masz jeszcze 2 propozycje w moim poście RE: Utworzenie Skrótu - Windows 7 Ultimate - Juiceman - 12.03.2010 01:41 (12.03.2010 00:16)slump napisał(a): Poza tą trzecią masz jeszcze 2 propozycje w moim poście Niestety 2 propozycje też nie pomogły: ( RE: Utworzenie Skrótu - Windows 7 Ultimate - slump - 12.03.2010 01:50 Jeśli chcesz grzebać napisz pw ze swoim nr. gg a zajrzę, jeśli nie warto daj znać a zamkniemy jako rozwiązany przez format. Kod: Windows Registry Editor Version 5.00 RE: Utworzenie skrótu - Windows 7 Ultimate - Juiceman - 15.03.2010 23:15 Reasumując utworzenie pliku fix.reg wklejenie tego co podałeś, przyniosło efekt. Podczas aktualizacji rejestru było trzeba w tych plikach ustawić dostęp na użytkownika. Po operacji obowiązkowy jest restart komputera gdyż ikony tracą swój "obrazek". Duże pomógł temat do zamknięcia! |