![]() |
Rozwiązany Ustawienie Windows dla programu bez instalacji, tak aby znajdywał pliki exe - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Rozwiązany Ustawienie Windows dla programu bez instalacji, tak aby znajdywał pliki exe (/ustawienie-windows-dla-programu-bez-instalacji-tak-aby-znajdywal-pliki-exe-51031-t) |
Ustawienie Windows dla programu bez instalacji, tak aby znajdywał pliki exe - PiMac - 18.11.2016 15:40 Ustawienie Windows dla programu bez instalacji, tak aby znajdywał pliki exe Witam Mam pewien problem Muszę użyć programu 1996 roku który nie wymaga instalacji. W związku z tym pliki exe jakie tam się znajdują nie mogą być uruchomione w sposób automatyczny. Dość mocno utrudnia mi to zadanie jakie muszę zrobić. Poniżej opisze dokładniej jak to działało na systemie Vista. Dla tak starego programu do otwierania poszczególnych procesorów z wygody używałem Total Commandera i w dolnym menu wpisując najpierw odniesienie do pliku exe a po przerwie plik który ma być uruchomiony. Np.: „sd2 mk1” Sd2 jest tutaj plikiem exe Mk1 plik wyjściowy (rozszerzenie tutaj jest nieistotne) Na systemie Vista uruchamia się program wraz z plikiem o nazwie Mk1 Natomiast w Win 7 dostaje informację że nie znaleziono takiej aplikacji, dokładnie „Nie znaleziono pliku” Ale gdy wpiszę Sd2 w folderze w którym jest ten plik exe to wszystko działa, program się uruchamia. I teraz pytanie, w jaki sposób w ustawieniach Win 7 zrobić zmiany aby te pliki exe były rozpoznawane z każdej lokalizacji ? Pozdrawiam RE: Ustawienie Windows dla programu bez instalacji, tak aby znajdywał pliki exe - thermalfake - 20.11.2016 19:59 Dopisz sobie do zmiennej środowiskowej (systemowej) PATH ścieżkę folderu w której znajduje się ten exe'k dzięki czemu będzie osiągalny z każdej ścieżki w wierszu poleceń. RE: Ustawienie Windows dla programu bez instalacji, tak aby znajdywał pliki exe - PiMac - 25.11.2016 08:19 (20.11.2016 19:59)thermalfake napisał(a): Dopisz sobie do zmiennej środowiskowej (systemowej) PATH ścieżkę folderu w której znajduje się ten exe'k dzięki czemu będzie osiągalny z każdej ścieżki w wierszu poleceń. Dziękuję właśnie o to chodziło |