![]() |
Rozwiązany Problem z zainstalowaniem W7 - Instalator nie mógł utworzyć.... - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Problem z zainstalowaniem W7 - Instalator nie mógł utworzyć.... (/problem-z-zainstalowaniem-w7-instalator-nie-mogl-utworzyc-50999-t) |
Problem z zainstalowaniem W7 - Instalator nie mógł utworzyć.... - akhyar - 11.11.2016 10:18 Witam, wczoraj podczas downgrade'u z W10 do poczciwej siódemki zaskoczył mnie błąd podczas wybierania partycji, na której ma być system. Sformatowałem partycję C(D została nieruszona, ponieważ chciałem zachować pliki) i przystąpiłem do wciśnięcia przycisku DALEJ. Wyskoczył błąd o treści "Instalator nie mógł utworzyć nowej partycji systemowej, ani odnaleźć istniejącej". Wyczytałem na internecie, żeby pobawić się diskpartem, tak też uczyniłem. Poniżej napiszę jakie kroki wykonałem: Ręczny format całego dysku(włącznie z dyskiem D), usunięcie partycji, a następnie: diskpart list disk select disk 0 clean all create partition primary size=35000 format fs=ntfs exit exit Po wykonaniu tych kroków stworzyła się partycja pod system - jednak komunikat dalej wyskakuje. Co mogę zrobić w tym przypadku? Dodam, że mój laptop to ACER ASPIRE 5742Z, a dysk to PLEXTOR M6S 128GB(SSD). Jest to jedyny dysk, który znajduje się w laptopie. Pozdrawiam i dziękuje z góry za pomoc. RE: Problem z zainstalowaniem W7 - Instalator nie mógł utworzyć.... - thermalfake - 11.11.2016 13:23 Dokończ instalację ręcznie https://www.youtube.com/watch?v=o4ilMAAk1Q8 W skrócie dobry trop z WinRE lecz mam kilka uwag w stosunku do tego co przedstawiłeś - trzeba utworzyć aktywną partycję startową z instalacyjnymi plikami ponieważ instalator gui z płyty nie poradzi sobie - wystarczające polecenie "clean" do usunięcia całej struktury logicznej dysku w tym mbr, polecenie "clean all" zeruje kolejno sektory a to długotrwała operacja szczególnie przy dużych dyskach - przekopiować zawartość nośnika - rozpocząć instalację po restarcie sprzętu - edytować boot loader z wpisem RE: Problem z zainstalowaniem W7 - Instalator nie mógł utworzyć.... - akhyar - 11.11.2016 13:46 Tak, zerowałem dysk, bo przeczytałem na łamach jakiegoś forum, że to pomogło, a nie miałem nic do stracenia, bo wszystko co chciałem przegrać z partycji D skopiowałem przy pomocy hirens boota. Dziękuję za filmik, zaraz zabieram się do roboty, jeśli instalacja się powiedzie na pewno poinformuję o tym w tym temacie. Pozdrawiam i dziękuję. Instalacja przebiegła pomyślnie, dziękuję za pomoc. EDIT Nie mogę sobie z tym poradzić, czy ktoś widzi co robię źle? ![]() EDIT Już wiem, złe "dziubki". Temat do zamknięcia, dziękuję jeszcze raz za pomoc. ![]() |