Jak do Windows 7 zainstalować Windows XP - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Jak do Windows 7 zainstalować Windows XP (/jak-do-windows-7-zainstalowac-windows-xp-5067-t) |
Jak do Windows 7 zainstalować Windows XP - worekowsa - 08.03.2010 10:43 Jak w temacie... Posiadam zainstalowanego Windowsa Seven, jednak chciałbym zainstalować obok niego starszego XP. Nie wiem jak się do tego zabrać, czy instalować go z poziomu systemu Windows Seven, czy może "z uruchamiania"? Czy nie będę miał po tym problemów z włączeniem Windows 7, podczas startu pracy komputera? RE: Mam Windows 7, chcę obok niego Windows XP - PLANETKA - 08.03.2010 10:49 Normalnie instalujesz na tej samej partycji, lub na innej i nic się nie stanie a przy uruchamianiu, komputer ci się zapyta który będziesz chciał uruchomić ok. RE: Mam Windows 7, chcę obok niego Windows XP - War_3_ - 08.03.2010 10:58 Proszę - Instalacja windows XP obok Sevena. Najpewniej będziesz musiał tylko włożyć płytkę z Sevenem i użyć napraw - przywrócenie pliku bootmgr. RE: Mam Windows 7, chcę obok niego Windows XP - stingear - 08.03.2010 17:48 (08.03.2010 10:49)PLANETKA napisał(a): Normalnie instalujesz na tej samej partycji, lub na innej i nic się nie stanie a przy uruchamianiu, komputer ci sie zapyta który będziesz chciał uruchomić ok. Jak by poprostu włożył i zainstalował to by W7 zgubił, dlatego tak jak pisze War_3_ po instalacji wkładasz płytę z W7 i przywracasz plik bootmgr RE: Jak do Windows 7 zainstalować Windows XP - slump - 08.03.2010 21:26 Wszystko opisane, jeśli nie wiesz jak lub się boisz na pw wyślij mi swj nr. gg a poprowadzę Cię. RE: Jak do Windows 7 zainstalować Windows XP - worekowsa - 11.03.2010 16:11 Trzeba mieć jeszcze płytkę z Sevenem... przy zakupie komputera miałem od razu wgrany ten system. RE: Jak do Windows 7 zainstalować Windows XP - scarman20 - 14.03.2010 12:35 Nigdy w życiu nie instalować 2 systemów na jednej partycji jak to napisał Kolega Planetka. To zbrodnia w biały dzień (dla systemu oczywiście). Albo stosujemy się do instrukcji jaką podał War_3_ albo instalujemy jakiegoś boot managera jest tego w internecie dużo. To coś takiego jak GRUB na linuxie tylko w graficznej oprawie. RE: Jak do Windows 7 zainstalować Windows XP - 7dziadek - 04.05.2010 14:48 (14.03.2010 12:35)scarman20 napisał(a): Nigdy w życiu nie instalować 2 systemów na jednej partycji jak to napisał Kolega Planetka. To zbrodnia w biały dzień (dla systemu oczywiście). Albo stosujemy się do instrukcji jaką podał War_3_ albo instalujemy jakiegoś boot managera jest tego w internecie dużo. To coś takiego jak GRUB na linuxie tylko w graficznej oprawie. Mam podobny problem Kupiłem Laptopa z Win7 Starter [nie mam płytki CD z instalka] Zainstalowalem WinXp na partycji 'D' ,.......na 'C' jest ten Win7 I teraz przy starcie nie mam wyboru systemu tylko od razu startuje 'XP' Zainstalowałem tali Soft 'EasyBCD' i tak pokazuje mi tak: There is one entry in the Vista Bootloader. Bootloader Timeout: 30 seconds. Default OS: Windows 7 Entry #1 Name: Windows 7 BCD ID: {default} Drive: D:\ Bootloader Path: \windows\system32\winload.exe Windows Directory: \windows Jak to teraz naprawić ?? |