![]() |
Poważny problem z instalacją Win 7 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Poważny problem z instalacją Win 7 (/powazny-problem-z-instalacja-win-7-50644-t) |
Poważny problem z instalacją Win 7 - xccc - 19.08.2016 00:19 Próbuje od kilku dni zainstalować na laptopie Samsung sa11 (domyślnie Vista) Windows 7 64bity. Udało mi się to zrobić za pierwszym razem i zabrałem się za instalację sterowników (zainstalowałem do karty sieciowej i graficznej). Po restarcie system nie wstał. I od tamtego czasu nie mogę go już zainstalować ponownie - instalacja przerywana przy etapie "kończenie instalacji". "Komputer został nieoczekiwanie uruchomiony ponownie..." Próbowałem następujących rozwiązań mojego problemu: 1. Różne tryby dysku - ide i ahci (i ogólnie kombinacje w biosie). Do tego próbowałem zarówno gtp jak i mbr 2. Wyłączanie w menedżerze urządzeń nieznanych urządzeń z żółtym alertem 3. Edycja klucza rejestru (HKLocal machine/SYSTEM/SETUP/STATUS/ChildCompletion) 4. Formatowanie dysku przy użyciu diskparta(bezpośrednio przed instalacją) 5. Doinstalowywanie sterowników z poziomu instalatora windows dodatkowo: - próby podejmowałem z płyty cd oraz dwóch ufd - sprawdzałem poszczególne kości ram - dwa różne dyski - oczywiście system legalny w tym momencie (po przerwanej instalacji): - nie działa tryb awaryjny (zatrzymuje się na CLASSPNP.exe) - nie działa automatyczne narzędzie do naprawy systemu - nie chce się także zainstalować Windows Vista (błąd odnalezienia plików instalacyjnych) - działa linux z livecd (jak ten fakt można wykorzystać?) - bios tego komputera jest nieco ułomny, ale nie potrafię go zaktualizować (freedos nie uruchomił udostępnionego przez firmę samsung instalatora) -dodatkowo nie widzę tutaj nic na temat uefi. skończyły mi się pomysły, ma ktoś jakiś? |