Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Dziwny problem z przeinstalowaniem Windowsa - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Dziwny problem z przeinstalowaniem Windowsa (/dziwny-problem-z-przeinstalowaniem-windowsa-50529-t)

Dziwny problem z przeinstalowaniem Windowsa - lexonovsky - 28.07.2016 18:07

Witam. Korzystam z komputera stacjonarnego i wczoraj doszedłem do wniosku, że powinienem sformatowac oba dyski i wgrać system windows na nowo. Korzystałem z Windows 7, chciałem nowszy. Zabootowało mi płytę z windowsem 10 wszystko jak należy lecz pojawiło się logo niebieskie Windowsa i dalej nic sie nie działo. Zresetowalem komputer postanowilem odpuscic i zainstalowac Windows 7, ale podczas bootowania z plyta od siodemki dalej pojawia sie tamto logo dziesiątki. Czego bym nie bootował z biosa pojawia się to logo. Ma ktoś jakiś pomysł? Reset bios poprzez baterie i zwarke nic nie daje. Pomocy, dzięki

RE: Dziwny problem z przeinstalowaniem Windowsa - thermalfake - 28.07.2016 21:58

Dzieje się tak ponieważ nadal masz 2 wpięte fizyczne dyski a do tego urządzeniem rozruchowym jest któryś z tych dysków a nie nośnik w napędzie nawet mimo ustawienia mu najwyższego priorytetu rozruchu. Proszę zostawić na czas instalacji tylko dysk na którym będzie prowadzona instalacja Windows 7 oraz sprawny nośnik i napęd.
Można także dla pewności odpiąć oba dyski i zobaczyć czy wogóle odpali instalator z nośnika, jeśli nie to ewidentnie nośnik/napęd.