![]() |
Rozwiązany Nie mogę przypiąć skrótów do paska zadań ani menu start - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Rozwiązany Nie mogę przypiąć skrótów do paska zadań ani menu start (/nie-moge-przypiac-skrotow-do-paska-zadan-ani-menu-start-49763-t) |
Nie mogę przypiąć skrótów do paska zadań ani menu start - goracykubek - 15.04.2016 20:28 Szanowni Forumowicze, chciałbym poprosić o pomoc, bo sam nie jestem w stanie sobie poradzić. Tytułem wstępu nie grzebałem w rejestrze, nie usuwałem strzałek ze skrótów. Lapek użytkowany jest głównie do prac biurowych i przeglądania internetu. Windows 7 Ultimate, którego strzeże Avira. Dotychczas działał bez zarzutu. Dwa dni temu po rozruchu system załadował się w dziwny sposób. - przywrócił tapetę MS, zmienił czcionki ikon, zmienił ustawienia językowe systemu, - zablokował dostęp do wszystkich programów - nie otwierały się ze względów bezpieczeństwa (firewall Windowsa), - zablokował uruchomianie się antywira, - odpiął skróty z paska narzędzi, - usunął ostatnio używane z menu start. Rozruch w Trybie bezpieczeństwa i skanowanie Avirą rozwiązał problem całkowitej blokady funkcji administratorskich. Co ciekawe nie znalazł nic poza kilkoma szpiegami czy toolbarami. Żadnych trojanów, nic... Poszło gruntowne skanowanie Avira, Kaspersky, F-secure, CCleaner. Dodatkowo Dr.Web z liveCD. Nic ciekawego nie znalazł. O ile funkcje administratorskie wróciły to przypinanie do paska narzędzi, ostatnio/najczęściej otwierane w menu start i cholera wie co jeszcze nie działają. Nic się nie dzieje... Ktoś mógłby coś doradzić, co z tym fantem zrobić proszę? Z góry dzięki! AKTUALIZACJA: problem nie występuje na nowym koncie. Naprawiać czy migrować? RE: Nie mogę przypiąć skrótów do paska zadań ani menu start - thermalfake - 15.04.2016 22:18 Najpierw proszę wkleić pełny log z oficjalnego narzędzia diagnostycznego - guzik copy i skrót wklej ctrl+v do bbcode na forum https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=52012 RE: Nie mogę przypiąć skrótów do paska zadań ani menu start - goracykubek - 15.04.2016 22:57 a MGADiag nie jest do wykrywania i zgłaszania informacji o systemie BIOS? Lubię rozumieć co robię, dlatego byłby wdzięczny za krótką informację do czego taki log jest potrzebny, bo nie wydaje mi się w tym przypadku konieczny. RE: Nie mogę przypiąć skrótów do paska zadań ani menu start - thermalfake - 15.04.2016 23:43 Nie - to jest narzędzie do sprawdzania stanu aktywacji ale informacji zawiera sporo więc i tak oblatanej osoby w tym temacie nie da się oszukać. Dlaczego ? Ponieważ napisałeś iż ten sprzęt używa edycji ultimate. Nie miałbym nic do tego o ile opisana dość dziwna akcja. To nie jest standardowe zachowanie z dnia na dzień po poprawkach. Tym bardziej iż nie znaleziono konkretnych infekcji. Nie mam pewności iż używasz legalnego oprogramowania które nie było przerabiane i wstawione na torrenty. Poza tym transakcja jest uczciwa obustronnie - poświęcanie czasu legalnym użytkownikom. RE: Nie mogę przypiąć skrótów do paska zadań ani menu start - goracykubek - 15.04.2016 23:56 thermalfake gdybym miał używać nielegalnego oprogramowania to wziąłbym obraz systemu ze stron Microsoftu, a nie z torrenta. Dzięki za dobre chęci, ale albo sfc załatwił sprawę albo samo się naprawiło ![]() |