Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Spory problem z komputerem. - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Spory problem z komputerem. (/spory-problem-z-komputerem-49693-t)

Spory problem z komputerem. - Uzi99 - 10.04.2016 10:17

Witam, nie wiem czy dodaje to w dobrej kategorii ale jeżeli nie to prosiłbym o przeniesienie.
Mój problem wygląda tak iż mimo formatowałem komputer, strasznie wolno on chodzi, nagrywając wokal np w cool edit pro zacina się. Komputer często łapie zawiechy, nawet przy grze w gta sa, dodam iż jest to Windows 7 wersja 64 bit.
Komputer :
4GB RAM
GeForce GT 630
INTEL CELERON GPU540 2,50GHz

RE: Spory problem z komputerem. - irocket - 10.04.2016 10:28

Pobierz program Crystal Disk Info, uruchom i zrób zrzut ekranu tak, aby było widać wszystkie parametry

RE: Spory problem z komputerem. - Uzi99 - 10.04.2016 17:06

[Obrazek: 07874195460391547196.jpg]

RE: Spory problem z komputerem. - Uzi99 - 10.04.2016 19:56

(10.04.2016 10:28)irocket napisał(a):  Pobierz program Crystal Disk Info, uruchom i zrób zrzut ekranu tak, aby było widać wszystkie parametry

i co tam mordo wywnioskowales cos?

RE: Spory problem z komputerem. - thermalfake - 10.04.2016 20:27

To nie jest pełna diagnostyka stanu dysku twardego. Na zrzucie jest tylko odczyt parametrów SMART które tu są poprawne. Brakuje pełnego skanu powierzchni talerzy jak i testu odczytu (wykres).

Powinieneś po instalacji systemu poszukać sterowników ze strony producenta płyty głównej do jej komponentów (chipset, audio, usb, lan itd) a do grafiki bezpośrednio z nvidii. Jeśli sterowniki były instalowane z wynalazków do wyszukiwania to mogą być przez to problemy. Napisałem tutaj na forum co o tych pseudo wynalazkach myślę.
Dopiero po tym zabiegu proszę zweryfikować działanie. Mam także nadzieję iż używasz systemu z legalnego źródła z dodatkiem SP1 i kolejnymi poprawkami - inaczej instalacja świeżych sterowników będzie rodzić na niełatanym systemie problemy,
W dalszych krokach o ile to nie poprawi będziemy musieli się bardziej przyjrzeć poprzez logi. Logi systemowe, opóźnienia (latencje) sterowników, wygenerować raport wydajności systemu a w ostateczności zapisać trace'a Windows Performance Recorderem do analizy.

Cytat:i co tam mordo wywnioskowales cos?

Wypowiedzi piszemy zgodnie z zasadami netykiety tak jak przystało na publiczne miejsce. Ponadto irocket to nie Twój kolega więc takie zwroty nie są na miejscu.