Sterownik ati przestał działać ale odzyskał sprawność. - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Sterownik ati przestał działać ale odzyskał sprawność. (/sterownik-ati-przestal-dzialac-ale-odzyskal-sprawnosc-49677-t) |
Sterownik ati przestał działać ale odzyskał sprawność. - pykpyk - 09.04.2016 16:09 Witam, Jakiś czas temu postanowiłem zmienić platformę na nowsza. Jak postanowiłem tak zrobiłem jednak natknąłem się na problem po zainstalowaniu sterowników od karty graficznej. Przy wykonywaniu niektórych czynności ekran na sekundę - dwie się zawiesza i wyskakuje dymek z informacją jak w nazwie tematu. Niekiedy pomaga jedynie restart. Specyfikacja: Płyta ga-b75-hd3 RAM 8gb 1600mhz cl9 Procesor i5-2400 psu amacrox warrior 400w i nieszczęsne GPU x1950pro. Sterowniki instalowałem prosto ze strony ati - najnowsze dostępne dla mojej karty. Dodam, że przed przełożeniem karty do nowej podstawki wszystko było ok. Temperatura nie przekracza 40*C. System świeżo po formacie 8.1 64bit. Męczę się z tym drugi dzień, do tej pory zrobiłem: - reinstalację sterowników - dodałem wartości tdrDelay i tdrLevel w rejestrze - przeskanowałem dysk i pamięci pod kątem jakichś błędów i nic - wyłączyłem oszczędzanie energii na magistrali PCI Co może być przyczyną? Czytałem też, że można zmniejszyć traktowanie i opóźnienie pamięci ram jednak nie próbowałem jeszcze tego robić. Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki. RE: Sterownik ati przestał działać ale odzyskał sprawność. - thermalfake - 10.04.2016 22:15 Nie wiem co instalowałeś ale powinny być to Catalysty w wersji 10.2 http://support.amd.com/en-us/download/desktop/legacy?product=Legacy1&os=Windows%20Vista%20-%2064 Ludzie pisali, że pakiet powinien być odpalony w trybie zgodności z Vistą SP2. Tak ponoć działa na Win8. Jeśli nie to ja więcej nie pomogę. Zresztą mieszanie ze sobą technologii gdzie układ x1950Pro był wydany końcem 2006r i wkładanie go do współczesnej płyty głównej z Win8.1 moim zdaniem to trochę nieporozumienie. Brak supportu do tej karty w nowszych systemach, być może do tego błąd z TDR'em może następować z powodu różnic niekoniecznie w budowie sterownika ale i również w firmware vbios'u karty w stosunku do bios'u/uefi płyty głównej. |