![]() |
Pamieć sprzętowo zarezerwowana - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Pamieć sprzętowo zarezerwowana (/pamiec-sprzetowo-zarezerwowana-49662-t) |
Pamieć sprzętowo zarezerwowana - Dragantis - 06.04.2016 09:01 Witam konfiguracja sprzętowa: Płyta główna: gigabyte ga-780t-d3l rev. 4.0 Bios: FG 11/09/2012 Ram: Kingston KVR13N9S8/4 x2 Grafika: GIGABYTE Technology NVIDIA GeForce GTX 750 Ti System: Windows 7 64bit Mam problem tak jak i wiele osób wcześniej z zarezerwowaną pamięcią ram. Posiadam 8gb ram z czego 4 są systemowo zarezerwowane, jest tak praktycznie od nowości czyli jakieś 3 lata. Nie robiłem nic z tym bo myślałem że te ramy są zarezerwowane dla karty graficznej (tak mi informatyk powiedział) którą miałem wcześniej (Nvdia GeFore 640GT). Teraz zmieniłem kartę i chciałem odzyskać te zarezerwowane pamięć, przeczytałem kilkadziesiąt wątków na forach w tym również angielskich, kombinowałem z Biosem, sterownikami, msconfig, zamianą slotów (system włącza się tylko jeśli w pierwszym slocie jest kość ram). Ponad podejrzewam że tę ramy wcale nie były zarezerwowane dla karty graficznej. Z góry dziękuje za pomoc i jeżeli będą potrzebne jakiekolwiek dodatkowe informacje postaram się je zamieścić. Załączniki: 1 Monitor zasobów 2 Nvdia system information Informacje z panelu karty graficznej 3 Raport z CPU-Z w HTML Raport z CPU-Z w formie html |