Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
System nie wstał po aktualizacji- trudny przypadek - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: System nie wstał po aktualizacji- trudny przypadek (/system-nie-wstal-po-aktualizacji-trudny-przypadek-49465-t)

System nie wstał po aktualizacji- trudny przypadek - CiasnyBaniak - 13.03.2016 20:05

Witam
Windows 7 64bit wieczorem sie aktualizował a rano nie wstał. Od razu przechodzi do rozwiązywania problemu nieudanego startu i:
automatyczna naprawa przy starcie systemu nie pomaga. Diagnoza błędu
Problem event name: Startup Repair Offline
Problem signature

05 Auto failover
07 Bad patch

Odzyskiwanie z ostatnich dwóch punktów przywracania jakie są nie działa. Jeden kończy się jakimś errorem a drugi komunikatem ze system nie moze przywrócić do poprzedniego punktu.
Po wcisnieciu f8 nie działa ostatnia dobra konfiguracja ani tryb awaryjny.
nie mam żadnego przygotowanego wcześniej backupu.
Zgrać pliki i nowy system to ostateczność. Zależy mi na uruchomieniu tej wersji systemu gdyż mam tam ważne programy z danymi.

Co jeszcze mogę zrobić żeby odzyskać system ?

RE: System nie wstał po aktualizacji- trudny przypadek - thermalfake - 13.03.2016 23:28

Pierwszą rzeczą prosiłbym bardzo abyś sprawdził stan dysku twardego. Już nie raz widziałem jak po poprawkach na uszkodzonych dyskach system nie wstawał. Może być opisana niżej Victoria w trybie livecd
http://traxter-online.net/mhdd-victoria-diagnostyka-hdd/
To jedna rzecz, teraz następna - podać pełną informację z narzędzia do naprawy systemu podczas uruchomienia.
W pliku C:\Windows\System32\LogFiles\SrtTrail.txt znajdziesz też dodatkowe informacje - wyciągnąć to można dowolnym distro livecd.
http://www.sevenforums.com/tutorials/681-startup-repair.html
Kolejna rzecz jeśli już chodzi o same poprawki. W wierszu WinRE (Shift+F10) sprawdź wszelkie zainstalowane poprawki
Dism /image:c:\ /get-packages
Po czym widząc jaka jest ostatnia (data i czas) usuń ją
Dism /image:c:\ /remove-package /PackageName:Nazwa_pakietu (Package_for_KBxxxxxxx)

Cytat:nie mam żadnego przygotowanego wcześniej backupu.

Uuuuuuuu, pewnie znasz takie powiedzenie jak niżej.

[Obrazek: kopia%2Bzapasowa.jpg]

RE: System nie wstał po aktualizacji- trudny przypadek - CiasnyBaniak - 14.03.2016 11:48

Przy próbie sprawdzenia jakie mam zainstalowane poprawki dostaje błąd o małej ilosc miejsca w folderze gdzie chyba tą operacje ma zrobić, po czym wyświetla mi liste wielu poprawek ale najstarsze to 2015. To samo zrobiłem na innym PCcie - i mam ten sam komunikat o ilosci miejsca natomiast ilość poprawek duo większa-ale tez brak 2016.
każdy punkt wyplutej listy ma ten sam schemat
Tożsamośc pakietu: .............(bardzo długa nazwa"
Stan:zainstalowany
Typ: update
czas instalacji.
Do tego nie wiem gdzie znajduje się ten image na moim dysku a odinstalowanie wymaga podania ścieżki
znalazłem jeszcze polecenie DISM / image: x: \ / cleanup-image / revertpendingactions
wykonał operacje w ktorej napisał "wycofywanie akcji z obrazu.OK. i restart- ale to tez nic nie dało. dalej system zimny.

plik z serwisu STRTrail
Dziennik diagnostyki i naprawiania narzędzia do naprawy systemu podczas uruchamiania
---------------------------
Liczba prób naprawienia: 1

Szczegóły sesji
Dysk systemowy = \Device\Harddisk0
Katalog Windows =
Uruchomienie programu AutoChk = 0
Liczba głównych przyczyn = 1

Przeprowadzony test:
Nazwa: Sprawdź aktualizacje
Wynik: Ukończono pomyślnie. Kod błędu = 0x0
Czas operacji = 0 ms

Przeprowadzony test:
Nazwa: Test dysku systemowego
Czas operacji = 32 ms

Przeprowadzony test:
Nazwa: Diagnoza awarii dysku
Czas operacji = 62 ms

Przeprowadzony test:
Nazwa: Test metadanych dysku
Czas operacji = 47 ms

Przeprowadzony test:
Nazwa: Test docelowego systemu operacyjnego
Czas operacji = 125 ms

Znaleziono główną przyczynę:
Nie można odnaleźć na dysku plików systemu operacyjnego.

Akcja naprawy: Naprawa tabeli partycji
Czas operacji = 2855 ms

Ciekawa jest ta ostatnia diagnoza :"Nie można odnaleźć na dysku plików systemu operacyjnego."