![]() |
Windows 7 Profesional x64 SP1 modyfikacja obrazu wim - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Windows 7 Profesional x64 SP1 modyfikacja obrazu wim (/windows-7-profesional-x64-sp1-modyfikacja-obrazu-wim-48895-t) |
Windows 7 Profesional x64 SP1 modyfikacja obrazu wim - fellert - 30.01.2016 18:04 Witam, jest to mój pierwszy post na forum. Mam pewien problem, a właściwie zagwozdkę. Obecnie instalują Windows 7 w swojej sieci z obrazów w postaci plików WIM. Mam postawiony serwer z WDS dodane obrazy z wszystkimi aktualizacjami sterownikami itd potraktowane wcześniej sysprepem. Ogółem wszystko jest ok tylko jedno mnie gryzie czego nie mogę ogarnąć. Czy da się zaktualizować zainstalowane w tym obrazie systemu programy. Poprawki, sterowniki itd aktualizują montując obraz przy pomocy AIK (Automated Instalation KIT) i polecenie imageX. Jednak nigdzie nie na trafiłem na opcję aktualizacji samych programów np. Javy, Adobe Readera i flasha, Firefoxa. Niby miałem pomysł żeby instalować je na innym kompie i podmieniać pliki ale rejestr systemowy to inna bajka. Drugim jest postawienie na wirtualnej maszynie i tam instalacja ale robienie tego co tydzień na kilku obrazach mija się z celem. Dodatkowo mam problem z ponownym wykonaniem sysrep na systemie który przywróciłem wcześniej z obrazu. Czy ewentualnie ktoś z was forumowicze zna rozwiązanie tych problemów ? RE: Windows 7 Profesional x64 SP1 modyfikacja obrazu wim - thermalfake - 01.02.2016 21:09 Jak dla mnie to po wuja takie grzebanie i aktualizowanie bo wersje z miesiąca na miesiąc wychodzą nowe. Skoro napisałeś iż używasz WDS'a (funkcja serwerowa) czyli prawdopodobnie masz infrastrukturę domenową to chyba lepiej abyś korzystał z zdefiniowanych przez siebie polityk GPO do instalacji dowolnego oprogramowania na końcówkach podpiętych do kontrolera DC. Jest to dużo łatwiej kontrolować niż wypuścić "aktualną" na jakiś czas wersję zabitą w instalce. Java jako środowisko do uruchamiania apletów już niebawem zniknie, Firefox sam się potrafi aktualizować, resztę paczek msi i opisy know-how spokojnie znajdziesz w sieci. Cytat:Dodatkowo mam problem z ponownym wykonaniem sysrep na systemie który przywróciłem wcześniej z obrazu. Rozwiń myśl. |