HP Proobook 450 G2- brak wifi - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Inne (/inne-11-f) +--- Dział: Pozostałe systemy Windows (/pozostale-systemy-windows-31-f) +--- Wątek: HP Proobook 450 G2- brak wifi (/hp-proobook-450-g2-brak-wifi-48759-t) |
HP Proobook 450 G2- brak wifi - Black20 - 21.01.2016 09:05 Witam, nie mogę sobie poradzić z problemem wifi którego w ogóle nie widać na lapku... Ogólnie potrzeba jakiegoś stera. Wcześniej mi działał, bo robil mi to kolega i jakoś zrobił, niestety nic mi na nim nie chciało chodzić z gier, jedynie programy, ale się motały. Więc wczoraj zrobiłem formata i znów nic nie moge zrobić, bo bez wifii żadnego kompatybilnego sterownika nie znajdę. Proszę więc o pomoc... RE: HP Broobook 450 G2- brak wifi - dyzio2 - 21.01.2016 13:50 Chyba walnąłeś literówkę w nazwie Nie napisałeś jaki dokładnie system więc ustaw sam zakłsdkę. Może coś tutaj znajdziesz. >>> http://h20564.www2.hp.com/hpsc/swd/public/readIndex?sp4ts.oid=6943827&swLangOid=30&swEnvOid=4058 RE: HP Broobook 450 G2- brak wifi - Black20 - 21.01.2016 21:33 (21.01.2016 13:50)dyzio2 napisał(a): Chyba walnąłeś literówkę w nazwiePoprawione Niestety z tej strony korzystałem moze udolnie a może nie, ale to nic nie daje... Windows Home Basic 64 bity Bliższe dane podzespołów: P-C i5- 4210U (1,7 GHz) RE: HP Broobook 450 G2- brak wifi - dyzio2 - 21.01.2016 22:04 Musisz wiedzieć jaka karta sieciowa jest u Ciebie. Najlepiej POBIERZ program (nie trzeba instalować) i sprawdź. RE: HP Broobook 450 G2- brak wifi - Black20 - 22.01.2016 13:26 (21.01.2016 22:04)dyzio2 napisał(a): Musisz wiedzieć jaka karta sieciowa jest u Ciebie. Najlepiej POBIERZ program (nie trzeba instalować) i sprawdź. Oto całość: Operating System Windows 7 Home Premium 64-bit CPU Intel Core i5 @ 1.70GHz 33 °C Haswell ULT 22nm Technology RAM 4,00GB Single-Channel DDR3 @ 798MHz (11-11-11-28) Motherboard Hewlett-Packard 2248 (U3E1) 20 °C Graphics Rodzajowy monitor PnP (1024x768@1Hz) Intel Standardowa karta graficzna VGA (HP) Storage 931GB Hitachi HGST HTS541010A9E680 ATA Device (SATA) 20 °C 465GB Seagate Backup+ BL USB Device (USB (SATA)) 22 °C Optical Drives hp DVDRW DU8A5SHL ATA Device DTSOFT Virtual CdRom Device Audio Urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio RE: HP Proobook 450 G2- brak wifi - dyzio2 - 22.01.2016 19:02 Tutaj niestety nie ma karty sieciowej. Zakładka "sieć" nic nie pokazuje? Zerknij może to pomoże >>> http://lab-kuzniewski.pl/hp-probook-450-g2-kolejna-generacja-popularnego-notebooka-biznesowego/ RE: HP Proobook 450 G2- brak wifi - thermalfake - 23.01.2016 19:57 Trzeba będzie mu napisać dokładnie jak postawić i skonfigurować system bo z tego co widzę ma braki. Więc po kolei jak się za to zabrać. W każdej linii modelu znajdują się jego różne konfiguracje sprzętowe. Na etykietach przytwierdzonych do laptopa znajdziesz numer seryjny (serial number) oraz numer produktu (product number lub p/n). Po numerze produktu bez problemu można znaleźć specyfikację producenta. https://www.youtube.com/watch?v=pNs5hMq86jg Druga możliwość sprawdzenia oryginalnie montowanych komponentów to strona partsurfer.hp.com gdzie wpisujemy do wyszukania swój numer seryjny laptopa. Po wyszukania i przejściu do zakładki Advanced ujrzymy cały wykaz wraz z numerami części. Teraz tak, do prawidłowej konfiguracji należy wykonać kompletnie i w określonej kolejności instalację oprogramowania a nie jak popadnie bo ciągle będzie Ci coś nie działało. Wklejam tylko nagłówki pozycji ze strony supportu http://h20564.www2.hp.com/hpsc/swd/public/readIndex?sp4ts.oid=6943827&swLangOid=30&swEnvOid=4058 Intel Chipset Installation Utility 10 Intel USB 3.0 Driver for Intel 8 and U/Y Series Products Intel Management Engine Components Driver Intel Rapid Storage Technology Robimy restart i jedziemy dalej do sekcji z grafikami o ile jest również dodatkowa. Najpierw grafika iGPU, potem dedyk. Intel Video Driver and Control Panel BEZWZGLĘDNIE restart. AMD Hybrid Graphics (HG) Video Driver and Control Panel Kolejny restart Realtek High-Definition (HD) Audio Driver Realtek Ethernet Controller Drivers Kolejny restart i w dalszym punkcie dochodzimy do WLAN. Jest kilka układów które stosował na swojej platformie HP. Więc jedną z skutecznych metod jest sprawdzenie identyfikatora sprzętowego. Można go odnaleźć na niezidentyfikowanym urządzeniu po czym odszukać w google jaki producent za nim stoi. Przykładowo jeśli VEN_8086 to jest to numer przypisany do firmy Intel. Wtedy to już nie problem znaleźć na liście sterowników WLAN pczkę podpisaną tym producentem. To samo z układem Bluetooth. Synaptics (Validity) Fingerprint Sensor Driver Synaptics Mouse Driver HP Universal Camera Driver Sterownik czytnika linii papilarnych Validity Realtek USB and PCIe Media Card Reader Drivers HP 3D DriveGuard Software Intel Smart Connect Technology Driver HP Connection Manager HP Hotkey Support Jak już się z tym uporamy a manager urządzeń będzie wolny od niezidentyfikowanych urządzeń możemy przejść do wykonania obrazu systemu na inną partycję, dysk zewnętrzny itp jako kopii aby ciągle bezmyślnie nie reinstalować i tracić czas Panel sterowania -> Kopia zapasowa/Przywracanie -> Utwórz obraz systemu Po utworzeniu można puścić WU aby zainstalował poprawki - jakiś cień szansy jest, że się coś zrypie przy łatach więc najpierw kopia a potem WU. Oczywistością do instalacji jest użycie nośnika z SP1 (build 7601). RE: HP Proobook 450 G2- brak wifi - Black20 - 27.01.2016 10:26 Fajnie opisałeś, przejrzyście, tylko ja jestem na tyle zielony, to mój pierwszy lapek i nie ogarniam tego... Wyskoczyło mi po wpisaniu SN: http://partsurfer.hp.com/Search.aspx?SearchText=CND4453CWR Niestety nie ogarniam tych sterowników jak przypasować odpowiedni... RE: HP Proobook 450 G2- brak wifi - thermalfake - 28.01.2016 19:16 Jak można nie ogarniać dostawszy już wszystko pod nos ? W witrynie do sprawdzania konfiguracji jak byk jest napisane o obu przypadkach Realtek RT8723BE 802.11 bgn 1x1 Wi-Fi and Bluetooth 4.0 combination WLAN adapter http://partsurfer.hp.com/ShowPhoto.aspx?partnumber=753077-001 752601-001 WLAN R SKYRAY BGN 1x1 BT4 CB Po odszukaniu po part number i skróconej nazwie w google co to dokładnie jest HP WLAN Realtek RTL8723BE 802.11bgn Bluetooth miniCard Więc człowiek rozumny jest już w stanie kliknąć w prawidłowy odnośnik ze sterownikiem WLAN ze strony support Sterowniki bezprzewodowej karty sieciowej WLAN Realtek RTL8723BE/RTL8188EE 802.11b/g/n http://h20564.www2.hp.com/hpsc/swd/public/detail?sp4ts.oid=6943827&swItemId=ob_149229_1&swEnvOid=4058 RE: HP Proobook 450 G2- brak wifi - Black20 - 31.01.2016 22:12 Wklejam tylko nagłówki pozycji ze strony supportu http://h20564.www2.hp.com/hpsc/swd/public/readIndex?sp4ts.oid=6943827&swLangOid=30&swEnvOid=4058 Intel Chipset Installation Utility 10 Intel USB 3.0 Driver for Intel 8 and U/Y Series Products Intel Management Engine Components Driver Intel Rapid Storage Technology Robimy restart i jedziemy dalej do sekcji z grafikami o ile jest również dodatkowa. Najpierw grafika iGPU, potem dedyk. [/quote] Dziękuję, no nic nie poradzę, że pierwszy raz w życiu tego szukam, zawsze miałem wszystko gotowe na płytach... Czy w powyższym zestawieniu pobieram zatem np. wszystkie sterowniki, czy wybieram tylko 1? Nie widzę zbytnio wzmianki w tamtej wyszukiwarce... Pozwól mi wszystko zrozumieć, i miej cierpliwość RE: HP Proobook 450 G2- brak wifi - thermalfake - 31.01.2016 22:34 Cytat:Czy w powyższym zestawieniu pobieram zatem np. wszystkie sterowniki, czy wybieram tylko 1? Jaka wyszukiwarka ? Jaki tylko 1 ? Ogarnij się i zacznij wreszcie LOGICZNIE myśleć. Nic więcej od Ciebie nie wymagamy, żadnej wiedzy tajemnej. Dostałeś nagłówki które sobie sprawdzasz w tabelkach, pobierasz, instalujesz i tyle. Jeśli się powtarzają to te z najnowszą datą. Zaraz wszystkim trzeba będzie dokładne linki wstawiać bo sami niczego nie potrafią zrobić. RE: HP Proobook 450 G2- brak wifi - Black20 - 01.02.2016 20:48 Ty jesteś mądry, bo jak znasz treść książki to nie musisz zastanawiać się drugi raz nad jej treścią... Poza sterownikiem myszki i intel smart connect... mam jeszcze 1 nie zainstalowany sterownik w manager "kontroler PCI gromadzenia danych i przetwarzania sygnałów" , - można ewentualnie coś tu zaradzić? RE: HP Proobook 450 G2- brak wifi - Black20 - 06.02.2016 22:30 w sumie został mi do zainstalowania ten intel, tylko cały czas mi go odrzuca... RE: HP Proobook 450 G2- brak wifi - thermalfake - 06.02.2016 23:24 Prosiłem instalować kolejno podane wyszczególnione elementy. Ty wyskoczyłeś z jakże inteligentnym pytaniem o instalowanie jednego oznaczonego słowem Intel z zestawienia. Po to dałem rozpiskę aby ją kolejno zrealizować. To są różne komponenty które potrzebują sterowników. "Kontroler PCI gromadzenia danych i przetwarzania sygnałów" to element z paczki chipsetu którego nie zainstalowałeś wcale albo zrobiłeś to dużo później i teraz masz problem. Proszę zrobić to jak należy czyli jak podano. Zacznijcie wreszcie najzwyczajniej w świecie myśleć bo płytka ze sterownikami Was tego nie nauczy. Odnosząc się jeszcze do pierwszego postu - laptop nie miał prawa dobrze działać skoro wyłącznie postawiłeś system bez kompletnych sterowników i myślałeś, że jest gotowe. Każdy lapek posiada port ethernet, w większości wypadków siódemka zainstaluje sterownik i dostęp do internetu kablem jest od razu. RE: HP Proobook 450 G2- brak wifi - Black20 - 07.02.2016 12:52 Wszystko instalowałem po kolei jak napisałeś, zastosowałem się różnież do restartów, nic nie pominąłem, poza tymi 3 sterownikami, które nie chciały mi się zainstalować( myszka zainstalowała mi się po jej podłączeniu). Na końcu został mi jedynie właśnie ten "Intel Smart Connect Technology Driver", który mi odrzucało i w managerze pozostał nie zainstalowany jak to tam zaznaczono "kontroler PCI gromadzenia danych i przetwarzania sygnałów"... Także jak zrobię to ponownie, wyjdzie pewnie znów tak samo jak teraz... |