Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Formatowanie partycji przed instalacją - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Inne (/inne-11-f)
+--- Dział: Pozostałe systemy Windows (/pozostale-systemy-windows-31-f)
+--- Wątek: Formatowanie partycji przed instalacją (/formatowanie-partycji-przed-instalacja-48723-t)

Formatowanie partycji przed instalacją - krystian93p - 19.01.2016 21:55

Witam. Podczas instalacji systemu na nowym dysku tworzę sobie jedną partycję na której będzie Windows. Utworzyły mi się też jeszcze dodatkowe. Czy je też muszę sformatować?

RE: Formatowanie partycji przed instalacją - dyzio2 - 19.01.2016 22:06

Jakie dodatkowe partycje Ci sie utworzyły?

RE: Formatowanie partycji przed instalacją - krystian93p - 19.01.2016 22:10

Zastrzeżona przez system, MSR, odzyskiwania 500 mb (nie recovery). Podaję akurat na przykładzie Win10

RE: Formatowanie partycji przed instalacją - dyzio2 - 19.01.2016 22:19

(19.01.2016 22:10)krystian93p napisał(a):  Zastrzeżona przez system
Tego nie ruszaj.

Podczas pierwszej instalacji utwórz sobie tylko jedną partycję systemową np 100GB, tyle w zupełności wystarczy i zainstaluj system.
Resztę działań np. podzielenie reszty na mniejsze partycje będziesz mógł wykonać już po uruchomieniu systemu.
Kliknij pkm na "mój komputer" i wywołaj opcje "zarządzaj"

RE: Formatowanie partycji przed instalacją - krystian93p - 19.01.2016 22:53

Tak, ale chodzi mi o to, czy jak już na poziomie instalatora stworzę sobie jedną partycje i utworzą mi się te dodatkowe, to czy mam po kolei każda formatować, czy porostu zaznaczam ta gdzie ma być system i klikam dalej?

RE: Formatowanie partycji przed instalacją - dyzio2 - 20.01.2016 12:19

Nic nie formatuj, wskaż utworzoną partycję i zainstaluj system.
Zerknij https://www.youtube.com/watch?v=omTN4FEblzU

RE: Formatowanie partycji przed instalacją - thermalfake - 24.01.2016 22:39

Sprostowanie bo forumowicz wyraźnie napisał, że chodzi o Win 10. Zresztą inny wątek też dotyczy tylko tego systemu a nie siódemki.
Na zupełnie czystym dysku przy czystej instalacji ostatniego buildu powinny się utworzyć dwie partycje:
- zastrzeżona przez system typu System na której stoi boot manager, magazyn konfiguracji rozruchu BCD, opcje odzyskiwania (Windows RE), oraz BitLocker (o ile korzystamy). Wielkość partycji to 500MB dla instalacji BIOS-MBR i 450MB dla instalacji UEFI-GPT.
- systemowa typu Podstawowy (Primary) na której znajduje się folder Windows

Zalecam ustawienie to w takiej domyślnej konfiguracji, partycja zastrzeżona nie musi istnieć lecz jeśli się coś sypnie warto ją mieć. Ponadto przy obecnie kupowanych dyskach SSD minimum 120GB taki rozmiar partycji zastrzeżonej to pikuś.