![]() |
Zawieszanie się komputera w trakcie formatu - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Zawieszanie się komputera w trakcie formatu (/zawieszanie-sie-komputera-w-trakcie-formatu-48518-t) |
Zawieszanie się komputera w trakcie formatu - pawlodar10 - 05.01.2016 13:43 Kupiłem nowego laptopa (Lenovo Y50) z zainstalowanym Windowsem 8, zaktualizowałem do 10, jednak zdecydowanie nie podchodzi mi ten system. Chciałbym wrócić do siódemki, jednak każda próba wgrania tego systemu kończy się na zawieszeniu się procesu już na samym początku, gdy na ekranie jest animacja i komunikat "starting windows" Nie ma w tym laptopie stacji dysków, dlatego korzystam z pendrive'a. Próbowałem już wszelkich konfiguracji, tworzyłem bootowalne USB zarówno przy pomocy Rufusa, jak i windows7 usb/dvd tool, przestawiałem UEFI/Legacy i nic nie pomogło. Secure Boot jest na Disabled. Na innym laptopie instalacja ładuje się bez problemu. Macie jakieś pomysły jaka może być przyczyna? RE: Zawieszanie się komputera w trakcie formatu - thermalfake - 07.01.2016 00:39 Obierz najpierw strategię czy chcesz używać GPT -> UEFI czy CSM/Legacy i mieć partycje z MBR. Wykonaj Rufusem nośnik dla instalacji dla konkretnego setupu stylu partycjonowania. Przy trybie Legacy kompatybilnym z bios w Boot Priority musisz ustawić opcję Legacy first natomiast jeśli zostaje UEFI to ustawiasz UEFI first. Inaczej jeśli to pomieszasz to ekran Starting Windows będzie się wieszać. Ponadto aby to zweryfikować wystarczy uruchomić Boot Menu - klawiszem Novo podczas startu i zobaczyć jakie urządzenia z jakimi wpisami są wykrywane. O ile zamierzasz zmienić GPT na MBR to nie ominie cię przed stawianiem konwersja dysku twardego. Czyli sławetny diskpart i convert mbr. |