Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Zbędne usługi Windows 7 - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Forum (/forum-1-f)
+--- Dział: Kosz (/kosz-3-f)
+--- Wątek: Zbędne usługi Windows 7 (/zbedne-uslugi-windows-7-4828-t)

Zbędne usługi Windows 7 - Arxas - 26.02.2010 19:04

Optymalizacja Windows 7 Enterprise na starszym sprzęcie
Mam bardzo slaby sprzęt:

Proc 1.8 Intel Pentium 4
512 ram
32 - bity system

I tu moje pytanie, jakie usługi , procesy mogę wyłączyć na stale żeby zwiększyć wydajność mojego komputera?

Wyłączyłem już kilka ale byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś napisał mi pełną listę usług które mogę bezpiecznie wyłączyć.
Dodam jeszcze ze wyłączam usługi takim sposobem: manager zadań > nowy> uruchom>msconfig>usługi.
Mam internet kablowy od sąsiada jakby co .

Czekam na fachowe porady.Z góry dziękuje.

RE: Zbędne usługi Windows 7 - izaw - 26.02.2010 19:07

Najlepszą rzeczą i do tego niedrogą będzie dołożenie ramu. Przy tej ilości dużo nie zwojujesz i plik wymiany będzie ciągle w użyciu, a co za tym idzie wydajność będzie słaba.

Co do usług. Podaj jakie masz uruchomione, bo trudno coś radzić.

RE: Zbędne usługi Windows 7 - ihatebuffering - 26.02.2010 19:14

1 usługa do wyłączenia to aero, potem indeksowanie dysków, automatyczna defragmentacja, windows defender. Przyda się jeszcze defragmentacja wszystkich dysków, przeczyszczenie i defrag rejestru. A najlepiej jak byś dołożył RAM-u chociaż tą 2 kość 512 MB i podkręcił procesor Zacieszacz

RE: Zbędne usługi Windows 7 - Nostromo - 26.02.2010 23:39

Dodatkowo możesz zrezygnować ze zbędnych fajerwerków przez wybór opcji dopasowania efektów wizualnych dla najlepszej wydajności, prawy przycisk myszy na komputer\właściwości\zaawansowane ustawienia systemu\zaawansowane\wydajność\ustawienia, zaznacz - dopasuj dla najlepszej wydajności, ubędzie na wyglądzie, przybędzie na wydajności...

RE: Zbędne usługi Windows 7 - procesor - 27.02.2010 05:51

Ja również polecam strony [urln]http://www.processlibrary.com/[/urln] gdzie wpisujesz sobie nazwę usługi jeżeli chcesz wiedzieć dokładnie do czego dana usługa jest na kompie. I na tej stronie wszystko jest pokazane i wskaźniki czy ta usługa jest zbędna czy niezbędna.

Pozdrawiam

RE: Zbędne usługi Windows 7 - ludek1111 - 27.02.2010 10:42

Polecam program: TuneUp Utilities powyłącza ci zbędne dodatki.

RE: Zbędne usługi Windows 7 - Arxas - 27.02.2010 12:11

Kilka usług mam wyłączonych, ale działa jakieś 90 % , te Windows Search , Defender już wyłączyłem.

Tam jest opcja wyłącz wszystkie i wyłączy te które niezagrażająca pracy systemu , tylko boje się, że i ta od internetu się wyłączy itp.

Zrobiłby mi ktoś kto ma Windows 7 listę usług które mogę wyłączyć?

A co do ramu to odpada za 3 miechy kupie sobie laptopa za 3 tysiące.

RE: Zbędne usługi Windows 7 - saper1972 - 27.02.2010 13:03

(27.02.2010 05:51)procesor napisał(a):  Ja również polecam strony [urln]http://www.processlibrary.com/[/urln] gdzie wpisujesz sobie nazwę usługi jeżeli chcesz wiedzieć dokładnie do czego dana usługa jest na kompie. I na tej stronie wszystko jest pokazane i wskaźniki czy ta usługa jest zbędna czy niezbędna.

Pozdrawiam

Stronka przedstawia procesy nie usługi ! Mylisz dwa zupełnie różne pojęcia.

RE: Zbędne usługi Windows 7 - procesor - 27.02.2010 19:41

(27.02.2010 13:03)saper1972 napisał(a):  
(27.02.2010 05:51)procesor napisał(a):  Ja również polecam strony [urln]http://www.processlibrary.com/[/urln] gdzie wpisujesz sobie nazwę usługi jeżeli chcesz wiedzieć dokładnie do czego dana usługa jest na kompie. I na tej stronie wszystko jest pokazane i wskaźniki czy ta usługa jest zbędna czy niezbędna.

Pozdrawiam

Stronka przedstawia procesy nie usługi ! Mylisz dwa zupełnie różne pojęcia.

Lol niektóre usługi działają jako proces na kompie. Np usługi z firmy HP czy załóżmy, że używasz drukarkę, usługa jest i w procesie tez masz proces tej usługi.

RE: Zbędne usługi Windows 7 - War_3_ - 27.02.2010 19:43

Ale to wciąż nie to samo.

RE: Zbędne usługi Windows 7 - procesor - 27.02.2010 21:48

No dobrze, przecież nie mówiłem, że to samo =). A poza tym link dałem autorowi może będzie ciekawy do czego służą wszystkie procesy co u niego na kompie chodzą.

RE: Zbędne usługi Windows 7 - Arxas - 28.02.2010 22:07

Nie, nie bede ciekawy ;], chce zwiekszyc szybkosc tego mula ;[