![]() |
Wyłączony Klient DHCP. Przy próbie włączenia Błąd 5. Odmowa dostępu - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Wyłączony Klient DHCP. Przy próbie włączenia Błąd 5. Odmowa dostępu (/wylaczony-klient-dhcp-przy-probie-wlaczenia-blad-5-odmowa-dostepu-47652-t) |
Wyłączony Klient DHCP. Przy próbie włączenia Błąd 5. Odmowa dostępu - Dominik1 - 22.10.2015 09:11 Witam. Mój laptop łączy się z siecią, lecz ma "Ograniczony dostęp". Zasłyszałem, że to przez wyłączoną usługę DHCP, usiłowałem ją włączyć, lecz napotkałem Błąd 5. Odmowa dostępu.. Z góry dziękuję za pomoc RE: Wyłączony Klient DHCP. Przy próbie włączenia Błąd 5. Odmowa dostępu - thermalfake - 22.10.2015 10:32 Uruchomić wiersz poleceń z podniesionymi uprawnieniami administratora (Start -> cmd -> ppm i uruchom jako administrator). Po otwarciu konsoli wklepać services.msc - przystawka do zarządzania usługami. Usługa może mieć zależności od innych (w usłudze jest taka zakładka) więc nie ma pewności, że się uruchomi (następstwo bałaganu w systemie albo działania aplikacji internet security). Kiedyś w tym dziale pisałem dokładnie jakie usługi muszą być uruchomione ale nie mam czasu teraz tego szukać, zerknij sobie. RE: Wyłączony Klient DHCP. Przy próbie włączenia Błąd 5. Odmowa dostępu - Dominik1 - 22.10.2015 10:58 Włączenie przez cmd nic nie daje. Nie mogę za nic znaleźć tych usług, o których mówisz. RE: Wyłączony Klient DHCP. Przy próbie włączenia Błąd 5. Odmowa dostępu - thermalfake - 22.10.2015 11:32 Może zacznij od opisania szczegółów problemu bo nie ma zupełnie nic na ten temat. Jeśli jest problem z dhcp po stronie hosta to dla sprawdzenia można ustawić sztywnie IP/maskę/gateway i dns zgodnie z adresacją przyznawaną przez urządzenie. Usługi Cytat:COM+ Event System/System zdarzeń COM+ RE: Wyłączony Klient DHCP. Przy próbie włączenia Błąd 5. Odmowa dostępu - Dominik1 - 22.10.2015 12:18 Laptop łączy się z siecią, po ustanowieniu połączenia pokazuje monit "Ograniczony dostęp". Doszedłem do tego, że to przez wyłączenie usług DHCP, lecz gdy próbuję je włączyć pojawia się komunikat, że nie można włączyć usługi, Błąd 5: Odmowa dostępu. EDIT: Wszystkie oprócz DHCP i Rozpoznawania lokalizacji w sieci są włączone. Tej drugiej także nie mogę włączyć: "System Windows nie może uruchomić usługi na komputerze Komputer lokalny. Aby uzyskać więcej informacji, przejrzyj dziennik zdarzeń systemowych. Jeśli jest to usługa firmy innej niż Microsoft, skontaktuj się z dostawcą usługi i odwołaj się do specyficznego dla usługi kodu błędu -1073741288." RE: Wyłączony Klient DHCP. Przy próbie włączenia Błąd 5. Odmowa dostępu - thermalfake - 14.11.2015 23:43 Spróbuj wkleić do wiersza poleceń net localgroup administratorzy localservice /add net localgroup administratorzy networkservice /add Następnie wykonaj pełne skanowanie sfc /scannow Sam kod błędu 1073741288 STATUS_CANNOT_LOAD_REGISTRY_FILE oznacza problemy z odczytaniem ustawień rejestru systemowego. Process Monitorem podczas startowania ręcznego usługi można by monitorować co się dzieje z operacjami dostępu do rejestru i co ewentualnie próbuje być modyfikowane - włączyć tylko filtrowanie "Show registry activity". |