Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
problem z aktywacją win7 home premium - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: problem z aktywacją win7 home premium (/problem-z-aktywacja-win7-home-premium-47598-t)

problem z aktywacją win7 home premium - cysiopek - 17.10.2015 13:30

Witam! Ostatnio na laptopie siostry robiłem formata bo już ledwo chodził. Naklejka była strasznie zjechana ta pod spodem z kluczem Windowsa, wiec użyłem jakiegoś programu, żeby sczytać kod. Wcześniej zainstalowany był windows home premium. Niestety klucz nie działa i w tym systemie co zainstalowałem nie ma opcji żeby telefonicznie zaaktualizować kod. Co tu zrobić bo już nie mam pojęcia? Poza tym jeszcze w tym programie tak teraz patrze wyskoczyło mi, że tam był windows 2008 server home premium. Ale przecież normalnie jak się ładował to było napisane, że Windows 7...Proszę bardzo o pomoc.
Pozdrawiam,
Cysiopek

RE: problem z aktywacją win7 home premium - thermalfake - 17.10.2015 20:54

Klucz produktu który odczytałeś to klucz aktywacji zbiorczej dla systemu preinstalowanego fabrycznie dla każdego producenta z osobna - SLP. Klucz taki w żaden sposób nie zostanie zaakceptowany dla instalacji systemu w wersji OEM System Builder. Produkt jako Windows 7 ma różne kanały dystrybucji co wiąże się z różnymi typami licencji i zapisami w nich. To co jest na certyfikacie COA laptopa pod spodem, różni się od klucza SLP. COA jest tylko dowodem legalności oprogramowania a klucz na wypadek instalacji z box'a lub oem'a (nie dla uczelnianego Dreamsparka/MSDNA, Technetu czy licencji zbiorczych MOLP) Ratunkiem mogło być przywrócenie z partycji recovery o ile nie została bezmyślnie skasowana lub też z płyt przywracania (traktowana jako dodatkowa kopia) o ile były samodzielnie zrobione. Na ten moment tak jakbyś nie miał licencji ponieważ w interesie użytkownika jest zadbanie o czytelność klucza (zabezpieczenie naklejki) i wykonanie dodatkowej kopii recovery w formie fizycznej (ze względu na oczywistą awaryjność dysków).
Teraz można sobie nośnik recovery zamówić (o ile jeszcze jest dystrybuowany odpłatnie), kupić nową licencję w sklepie (przestrzegam na allegro przed ofertami klucza za 5 dych), zdobyć recovery od kogoś z sieci z takim samym modelem lub zastosować metodę w tym linku http://www.squidworks.net/2015/03/how-to-windows-7-oem-activation/

Cytat:Poza tym jeszcze w tym programie tak teraz patrze wyskoczyło mi, że tam był windows 2008 server home premium.

To chociaż byś napisał co to za aplikacja ?
Akurat Windows 2008 Server jest systemem serwerowym czyli biznesowym, produkcyjnym a nie domowym więc nazwa Home Premium ma się tu nijak albo sam coś pokręciłeś. W2K8 (tak nazywany skrótowo) ma swoje własne odmiany od okrojonego Foundation po wypasione Datacenter

RE: problem z aktywacją win7 home premium - thermalfake - 29.11.2015 20:17

Brak zaangażowania ze strony autora więc zamykamy wątek.