Niski transfer / słaba wydajność SSD - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Niski transfer / słaba wydajność SSD (/niski-transfer-slaba-wydajnosc-ssd-47468-t) |
Niski transfer / słaba wydajność SSD - irocket - 05.10.2015 19:14 Cześć, mam problem z moim dyskiem SSD Crucial M550 128GB. Polega on na tym, że laptop strasznie powoli pracuje, czasem przez zużycie procesora (ale nie o to w tym temacie chodzi), czasem przez dysk. W momencie, gdy jest odczuwalny spadek wydajności, dioda dysku świeci się światłem ciągłym. Nie wiem, czy to zużycie dysku to powoduje, czy te realokowane sektory (one pojawiły się przy instalacji systemu z recovery, w momencie, jak operacja kończyła się błędem i nie było innej możliwości wyłączenia jak "na ostro". Trochę już mnie irytuje to, że często nawet w idle dioda świeci niemal ciągle. Zrobiłem test HDTune, ale pod działającym systemem (na razie nie mam innej możliwości), macie zrzut z CDI, jeszcze odpalę w awaryjnym i zrobię jeszcze jeden test HDTune i asSSD. Laptop to Asus K50ID z chipem Nvidia MCP79 edit: Przy uruchamianiu trybu awaryjnego zauważyłem, że wczytywanie długo wisi na jednym pliku, jednak nie potrafię podać jego nazwy. Dodatkowe foto z trybu awaryjnego: Jak widać, zapis seq w as ssd wypadł strasznie marnie, a ten 4K jak się zaczął, tak przez 5 minut nic nie ruszyło. Wiem, że firmware mam trochę stare, ale w tej chwili nie mam możliwości wykonania ugrade'u edit2: zapomniałem dodać - był kiedyś taki problem, że laptop włączał się przeszło 3 minuty (do pojawienia się pulpitu), zrobiłem skanowanie checkdiskiem i problem zniknął. Teraz jest taki problem, że laptop wyłącza się długo, czasem jakoś nawet ze 2 minuty. edit3: zainstalowałem dziś zaległe aktualizacje, po czym odinstalowałem tą trefną o rejestracji win 10, po restarcie laptop włączył się po jakichś 7 minutach, więc zapuściłem jeszcze raz checkdiska z parametrami /r i /f, oto rezultat: Kod: Sprawdzanie systemu plików na C: RE: Niski transfer / słaba wydajność SSD - thermalfake - 07.10.2015 21:19 Pierwszą rzeczą jest Panie kolego robienie pełnej diagnostyki czyli również skanu powierzchni i to czymś bardziej szczegółowym niż HD Tune. Wykres testu odczytu jest tragiczny, bardzo wiele spadków zupełnych do zera w transferze. Może najpierw podepnij ten dysk jako dodatkowy do innego sprzętu z sata3 i zainstalowanym sterownikiem np irst. Chipsety nvidii to trochę drażliwy temat i sterowników do nich w tym ahci. Wynik będzie bardziej miarodajny niż zapuszczanie go na żywym organiźmie. Z prostego powodu - coś może drążyć dysk. Już lepszym testem będzie testowanie w hirens. O ile sytuacja się powtórzy - dysk bezwzględnie na reklamację a już minimum to backup. Pierdyknie w najbardziej potrzebnym momencie ale wtedy będzie za późno na cokolwiek. Jeśli nie to czeka Cię węszenie różnymi narzędziami analizującymi komunikację I/O z dyskiem i ogólnie zadbanie o ten system. Sama siódemka ma mechanizm monitorujący smart, jest domyślnie aktywny i gdyby coś było nie tak już miałbyś powiadomienie. Bardziej bym się martwił parametrem AE mówiącym o nagłym zaniku zasilania z jakiegoś powodu - bateria zajechana, czasem wiesza się i robisz twardy restart ? RE: Niski transfer / słaba wydajność SSD - irocket - 07.10.2015 21:28 Jak będę w domu na weekendzie, to podepnę pod kompa, tylko pewnie ze sterownikiem IRST będzie (chyba) problem, bo mobo na chipie AMD (M5A97PRO), w tej chwili nawet pendrive'a nie mam. Co do baterii - padaka, ale tylko ze 2 razy się zdarzyło, że jak wyłączyli prąd to nie zdążyłem wyłączyć, jeszcze nie zawiesił się tak, by zrobić twardy reset. Jedynie to co wspominałem, że przy instalacji systemu z recovery np wysypało błąd czy coś, to się nie dało w normalny sposób wyłączyć, tylko trzeba było hard reset, wtedy dysk trochę "dostał", bo się te bad sectory pojawiły RE: Niski transfer / słaba wydajność SSD - thermalfake - 13.10.2015 23:45 Coś się dzieje ? RE: Niski transfer / słaba wydajność SSD - irocket - 14.10.2015 06:35 Jak zwykle nie miałem czasu, zrobiłem skan MHDD, zdjęcie kiepskiej jakości, więc opiszę: Kod: Bloki: |