Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
INSTALACJA WINDOWS 10 NA PARTYCJI Z Windows 7 - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- WÄ…tek: INSTALACJA WINDOWS 10 NA PARTYCJI Z Windows 7 (/instalacja-windows-10-na-partycji-z-windows-7-46796-t)

INSTALACJA WINDOWS 10 NA PARTYCJI Z Windows 7 - Ferdo - 13.08.2015 21:34

Powitać Cwaniak

Pytanie następujące:

Czy czysta partycja utworzona z dysku podstawowego C: na 25giga (Z) będzie miała zmiany z MBR podczas instalacji WINDOWS 10 na dysku C:?

PotrzebujÄ™ podpórki, tzn: Mam utworzone 2 partycje Recorvery WINDOWS 10 (X) oraz Windows 7 ®, które mogÄ™ wybrać przy starcie. W momencie peÅ‚nego formatu C: i pojawienia siÄ™ bÅ‚Ä™du przy instalacji WINDOWS 10 chciaÅ‚bym bez problemu zainstalować Windows 7 z Recorvery ®. BÄ™dzie to możliwe do zrobienia na czystej partycji Z?

Z kolei chcę zapytać czy WIPE partycji usuwa kompletnie MBR?

Pozdrawiam
Ferdo

RE: INSTALACJA WINDOWS 10 NA PARTYCJI Z Windows 7 - thermalfake - 15.08.2015 16:18

Przed aktualizacją do 10-tki zaleca się wykonanie nośników przywracania gdyż może się okazać iż późniejszy powrót nie będzie możliwy z partycji recovery na dysku. A już z pewnością nie uruchomisz procesu recovery po starcie sprzętu bo MBR będzie tknięty.

Cytat:Z kolei chcę zapytać czy WIPE partycji usuwa kompletnie MBR?

Opcja "wipe" samej partycji nie usuwa zawartość MBR. Partycja dalej pozostaje czyli jej informacja nadal jest przechowywana w MBR. Czyszczone (trwale nadpisywane) są tylko sektory należące do obszaru danej partycji.