Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Sterowniki SATA pod XP - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Inne (/inne-11-f)
+--- Dział: Pozostałe systemy Windows (/pozostale-systemy-windows-31-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Sterowniki SATA pod XP (/sterowniki-sata-pod-xp-4669-t)

Sterowniki SATA pod XP - nunek21 - 20.02.2010 22:15

Szukam sterowników SATA, aby móc zainstalować XP-ka. Chodzi mi o taki, aby Windows XP podczas instalacji widział dysk SATA.

RE: Sterowniki SATA pod XP - slump - 20.02.2010 22:41

Jak nie podasz dysku, jego producenta itd to jak mamy Ci ten sterownik wyszukać? Cwaniak

RE: Sterowniki SATA pod XP - RoboD - 20.02.2010 22:58

Heh, a to przypadkiem dane mobo nie są potrzebne Kozak

RE: Sterowniki SATA pod XP - Bogdan666ing - 21.02.2010 07:50

W Bios zmień tryb działania dysków na IDE (SATA configuration lub podobnie), prawdopodobnie masz ustawione na AHCI.

RE: Sterowniki SATA pod XP - nunek21 - 21.02.2010 10:08

Pytam się, bo zamierzam się przeżucić na nowy dysk, bo stary mi już ledwo zipie. a przy tym wiem, że trzeba mieć takie czy inne sterowniki aby dało się zainstalować XP. Nie mam jeszcze tego dysku, ale w tym czy w następnym tygodniu pewnie już go będę miał. Będzie to dysk marki SAMSUNG. Do takiego dysku potrzebował bym sterowników.

RE: Sterowniki SATA pod XP - damian-Win2000 - 21.02.2010 10:09

Weź Windows MX Home SP3 jest to normalny XP co potrzebuje klucza i aktywacji ale ma w sobie paczkę sterowników SATA znaną z świetnej modyfikacji MX 8 Cwaniak i będzie po problemie Uśmiechnięty
PS.Wszyściutko oczywiście zgodnie z prawem będzie (jest to legalne rozwiązanie).
PS2.Ja dysku SATA instalowałem już LH/98/2000/XP/2008/Vista/7/2003 i osobiście nie używam paczek ponieważ mam w HP unliniti ustawioną emulacje IDE czyli dysk jest wykrywany jako ATA Cwaniak więc zobacz czy u ciebie się tak nie da zrobić Uśmiechnięty

RE: Sterowniki SATA pod XP - ihatebuffering - 21.02.2010 13:04

Mi się wydaje, że jeśli masz instalkę Windows XP SP3 to on też ma w sobie sterowniki Sata bo ja instalowałem XP właśnie z SP3 i żadnych problemów nie miałem.

RE: Sterowniki SATA pod XP - RoboD - 22.02.2010 12:42

Jeszcze raz: sterowniki nie są dedykowane dla dysku, ale dla chipsetu płyty głównej. Marka dysku nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli wystąpią problemy (a najlepiej jeszcze przed ich wystąpieniem) należy z CD od MB lub ze strony producenta pobrać sterownik i nagrać go na dyskietkę czy coś podobnego.

RE: Sterowniki SATA pod XP - Bogdan666ing - 22.02.2010 13:00

I ja jeszcze raz. Daj spokój ze sterownikami, poszukaj opcji emulacji IDE dla dysków w biosie. Nie zauważyłem znaczących różnic podczas typowego użytkowania między IDE a AHCI a jak ktoś pisał wyżej przy rozruchu na AHCI bardzo długo rozpoznaje napędy (pewnie zależy to od płyty i biosu choć mój sprzęt do zabytków nie należy).

RE: Sterowniki SATA pod XP - nunek21 - 22.05.2010 11:30

Bogdan666ing różnica w emulacji IDE a AHCI jest, i to czasami duża, a zwłaszcza dla mnie, bo dużo kopiuję na inne dyski. Problem, rozwiązany (można tak to nazwać) zamiast XP zainstalowałem 7 Uśmiechnięty
temat do zamknięcia