Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Problem z uaktualnieniem baz wirusów - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Bezpieczeństwo Windows 7 (/bezpieczenstwo-windows-7-15-f)
+--- Wątek: Problem z uaktualnieniem baz wirusów (/problem-z-uaktualnieniem-baz-wirusow-4624-t)

Problem z uaktualnieniem baz wirusów - Eidos71 - 19.02.2010 18:14

Witam wszystkich. Od kilku dni w Olsztynie, w sieci kablowej Multimedia występuje problem z uaktualnianiem baz wirusów programów a/wirusowych (wiem, że nie tylko ja mam ten problem). Jedyną stroną producenta oprogramowania a/wirusowego, z jaką łączy się przeglądarka, jest strona firmy Agnitum - tej od oprogramowania Outpost, oraz strona firmy Panda. Połaczenia ze stronami innych producentów (Kaspersky, Symantec, AVG, Eset, F-Secure, Norton i G-Data) nie są realizowane - np. w przeglądarce Google Chrome pojawia się komunikat o uszkodzeniu linka. Jeśli chodzi o możliwość uaktualniania baz wirusów, to jedynie programy Outpost dają radę. Pozostałe nie łączą się z serwerami producenta. Niby głupia i dziwna sprawa, ale ostatni raz aktualizacje możliwe były 8.02.2010 r. Czy ktoś z Was ma podobne problemy? Zaznaczam, że poza tym nie ma żadnych kłopotów z korzystaniem z Internetu - inne strony uruchamiają się bezproblemowo.

RE: Problem z uaktualnieniem baz wirusów - dziki314 - 19.02.2010 21:10

Po prostu zadzwoń do swojego operatora i powiedz jaka jest sytuacja,z tego co wiem nie powinna występować taka sytuacja:exclamation:

RE: Problem z uaktualnieniem baz wirusów - War_3_ - 19.02.2010 21:19

Operator sieci sobie w ...kulki leci. Zadzwoń i ochrzań ich.

RE: Problem z uaktualnieniem baz wirusów - slump - 19.02.2010 23:01

A w miedzy czasie aż się poprawia zmień sobie DNS i ominiesz ich blokady, chyba, że w jeszcze głupszy sposób Wam życie uprzykrzają.

RE: Problem z uaktualnieniem baz wirusów - trixo - 19.02.2010 23:16

Nie będę pisał tego samego co wszyscy prawie Zadowolony Sprawdzałeś Comodo Antywirusa ? Do nich tez nie masz dostępu ? (http://www.comodo.com/) Zakładka na dole Internet Security Cwaniak

RE: Problem z uaktualnieniem baz wirusów - Eidos71 - 22.02.2010 08:29

Niestety - problem trwa nadal. Operator twierdzi, że u niego jest wszystko ok - podobno nie blokuje dostępu do żadnych stron. Nadal żadna ze stron (w tym Comodo) nie otwiera się - poza stroną Panda i Outpost, jednak tylko z tej drugiej można ściągnąć uaktualnienie bazy. Pracownik BOK Multimedia stwierdził, że to jakieś złośliwe oprogramowanie blokuje dostęp do aktualizacji... Wg mnie gada bzdury, ale nie jestem alfą i omegą, więc może rzeczywiście istnieje jakieś oprogramowanie, które blokuje dostęp jedynie do stron producentów oprogramowania zabezpieczającego...?

RE: Problem z uaktualnieniem baz wirusów - Lalik - 22.02.2010 08:35

A też bym powiedziała że to może być jakiś wirek, zaczęłabym od gruntownego scanu komputera dobrym i aktualnym antywirusem.

RE: Problem z uaktualnieniem baz wirusów - Skymad - 22.02.2010 09:48

Eidos71, czy mógłbyś wstawić screena z Menedżera Zadań? Tylko najpierw zmaksymalizuj okno.

RE: Problem z uaktualnieniem baz wirusów - slump - 22.02.2010 18:03

Wirusy bardzo często blokują oprogramowanie antywirusowe przed działaniem. Polecam skan jakimś programem antywirusowym online, najprawdopodobniej masz zainfekowany system. Tak jak Skymad prosi, tylko kliknij w pokaż procesy wszystkich użytkowników.

RE: Problem z uaktualnieniem baz wirusów - FiFU - 25.02.2010 23:07

A ja proszę o loga z RSIT.

RE: Problem z uaktualnieniem baz wirusów - Milten - 26.02.2010 09:18

Tydzień temu widziałem taki sam przypadek - wirus blokował wszystkie stronki, gdzie były antywirusy do ściągnięcia, skanowania online, itp. W folderze Windows/system32 trzeba sprawdzić np. Total Commanderem czy nie ma tam dziwnych ukrytych plików. Znalazłem dwa, zmieniłem im rozszerzenie, wszystko prawie z autostartu usunąłem, restart kompa i już stronki antywirów śmigały. Skan z neta nodem32 wykazał, że oba to wirusy były Cwaniak