Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Wykorzystanie sieci w komputerze Windows 7 64bit Home Premium - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Wykorzystanie sieci w komputerze Windows 7 64bit Home Premium (/wykorzystanie-sieci-w-komputerze-windows-7-64bit-home-premium-45992-t)

Wykorzystanie sieci w komputerze Windows 7 64bit Home Premium - Daquas - 22.06.2015 18:59

Witam bardzo serdecznie!

Posiadam Windows 7 64bit Home Premium. Podczas gdy ściągam gry z takich platform jak steam, ubistof moje "Wykorzystanie sieci" w menadżerze zadań wynosi zaledwie 15%-30%. Przepływ na steamie mam ustawiony jako nieograniczony, czy coś takiego, więc to nie w tym wina. Na speednet (albo czymś podobnym) wyniki testów wskazują na pobieranie 30mb/s, a właśnie przy pobieraniu m.in. gier wynosi zaledwie 2,9-3,1mb/s. Aktualizowałem frameware dla routera, w Media type na karcie sieciowej mam najwyższą możliwą wartość. Proszę o pomoc!

Pozdrawiam, Szymon.

RE: Wykorzystanie sieci w komputerze Windows 7 64bit Home Premium - thermalfake - 22.06.2015 19:22

Przelicz to dokładnie ale dedukując
- karta sieciowa w standardzie fast ethernet czyli popularna 100-tka tzn 100Mbit/s ściąga/uploaduje teoretycznie do 12.5MB/s a przeważnie do 10MB/s w praktyce
- wykorzystanie łącza przy pobieraniu 3MB/s to faktycznie ok 30% przepustowości karty sieciowej a nie łącza jak niepoprawnie rozumujesz
- łącze WAN to 30Mbit/s czyli maksymalny transfer 3MB/s, te 30Mbit to także 1/3 wykorzystania portów ethernet switcha w routerze chyba że jego specyfikacja jest inna (np gigabit ethernet 1000Mbit/s) ale tutaj trzeba znać model tego urządzenia.
Jeśli jest inaczej pokaż zrzuty ekranowe, specyfikację routera oraz karty sieciowej.

Moim zdaniem wszystko jest w jak najlepszym porządku a całe zamieszania bierze się z braku dość elementarnej wiedzy na temat sieci i rozróżniania Mbit/s od MB/s.