Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
News Moje Konto Google - zarządzanie danymi i ochrona prywatności - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Windows 7 (/windows-7-4-f)
+--- Dział: Newsy i aktualności o Windows 7 (/newsy-i-aktualnosci-o-windows-7-6-f)
+---- Dział: Aktualności i wydarzenia branży IT (/aktualnosci-i-wydarzenia-branzy-it-52-f)
+---- Wątek: News Moje Konto Google - zarządzanie danymi i ochrona prywatności (/moje-konto-google-zarzadzanie-danymi-i-ochrona-prywatnosci-45600-t)

Moje Konto Google - zarządzanie danymi i ochrona prywatności - Portator - 02.06.2015 05:10

Firma Google wprowadziła dziś nową usługę. Moje Konto służy do zarządzania danymi i zapewniać ma ochronę prywatności. Daje szybki dostęp do ustawień i narzędzi, dzięki którym użytkownicy mogą w łatwy sposób określić, jakie informacje i w jaki sposób mogą być wykorzystywane oraz dostosować usługi Google do własnych potrzeb.

Trudno jest zadbać o bezpieczeństwo i prywatność w Internecie. Według badań PewResearchCenter aż 93 proc. internautów poważnie podchodzi do tych kwestii, a 9 na 10 zwraca uwagę na to, jakie informacje są zbierane przez usługodawcę. Zaledwie 9 proc. z nas jednak jest przekonanych, że ma faktyczny wpływ na kontrolę dostępu do naszych danych.

Stąd właśnie u Google decyzja o uruchomieniu usługi Moje Konto, która daje dostęp do wszystkich ustawień z poziomu jednego miejsca. Użytkownicy mogą dzięki niej przejrzeć i zmodyfikować swoje ustawienia prywatności, sprawdzić zabezpieczenia, zdecydować, które dane z usług Google (wyszukiwarka, Mapy, YouTube, Gmail itd.) mogą być wykorzystywane do poprawiania trafności wyników wyszukiwania, dostosować ustawienia reklam oraz kontrolować, które aplikacje i strony są łączone z ich kontem, a które nie.

Usługa ma przejrzysty interfejs i każdy posiadacz konta Google może już z niej skorzystać – sprawdź: Moje Konto Google.

Przy okazji wystartował też serwis zawierający odpowiedzi na najczęstsze pytania dotyczące prywatności i bezpieczeństwa w sieci. Znajdziesz ją pod adresem Privacy.Google.com.
[Obrazek: google-privacy.jpg]
Źródło: Google, za: benchmark.pl