![]() |
Rozwiązany Samsung NP270E zamiana Windows 8 na Windows 7 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Samsung NP270E zamiana Windows 8 na Windows 7 (/samsung-np270e-zamiana-windows-8-na-windows-7-44822-t) |
Samsung NP270E zamiana Windows 8 na Windows 7 - mateush02 - 13.04.2015 20:04 Dzień dobry, Proszę wszystkich o pomoc, wiele już wątków w tym temacie przeczytałem lecz nic z tego i tak nie wyszło. Zacznę od początku. W komputerze zainstalowany był Windows 8, podczas aktualizacji padła bateria... komputer się zapętlił i nie szło nic zrobić, nie chciał także wejść w recovery aby odzyskać system... dopiero gdzieś na forum wyczytałem że jak wyjmę dysk pojawi mi się funkcyjny klawisz f4 i wejdzie w recovery, recovery się udało, cały proces został ukończony, komputer włączył się ponownie i niestety to samo (niebieski ekran). Następnie wyczytałem na forum że komuś pomogło wyczyszczenie dysku na innym komputerze (całkiem) Sformatowałem na innym laptopie, aby zainstalować Windows 7 i niestety w żaden sposób nie mogę wejść w BIOS aby wybrać opcji bootowania, gdyż sam nie bootuje z płyty. Wyczytałem że muszę wyłączyc UEFI i SECURE BOOT, lecz kompletnie w żaden skrót klawiszowy wejść nie mogę...(f2 f4 f10) ![]() Proszę tylko o informacje jak to wyłączyć aby zbootować z płyty. Pozdrawiam. RE: Samsung NP270E zamiana Windows 8 na Windows 7 - thermalfake - 13.04.2015 22:39 Kombinacja klawiszy Fn + F2 podczas włączenia. RE: Samsung NP270E zamiana Windows 8 na Windows 7 - mateush02 - 15.04.2015 19:35 Niestety Fn + F2 także nie działa... Niech mi ktoś podpowie czy dobrze myśle, Pobieram teraz Windows 8 CP ze strony microsoftu (bo musi być orginał, inaczej secure boot do nie przepuści) i będę próbował zbootować z usb aby go zainstalować, gdyż jedynie jak czytam to tylko na dobrym systemie windows 8 podczas wyłączania trzeba przytrzymać shift i wtedy podczas startu pojawiają się opcje wejścia do Biosu i Uefi. I właśnie dopiero wtedy można wyłączyć secure boot. I wtedy będe miał możliwość zainstalować co tylko mi się podoba (Windows 7) Pytanie tylko czy to ma sens? Obecnie komputer działa następująco: Włączam> logo samsunga (na dole żadnych informacji o możliwościach wciśnięcia F2)> KOMUNIKAT: "Al boot options are tried. Press <F4> key to recovery with factory image using Recovery or any other keys for next boot loop iteration." Na tym etapie cokolwiek bym nie wcisnął to komputer się resetuje i od nowa pojawia się logo samsuga. RE: Samsung NP270E zamiana Windows 8 na Windows 7 - thermalfake - 16.04.2015 21:45 Ogólnie ustawiania bios i instalacji tu masz informacje http://windows7forum.pl/zmiana-os-z-windows-8-na-windows-7-samsung-np270e5e-x04pl-36301-t Pytanie tylko co z samym dostępem do uefi. Wyjmij baterię i zasilacz na dłuższy czas. Spróbuj kombinacji klawisz F2 z guzikiem power - działać musi. Zrób także cmos clean bez rozbierania laptopa https://www.youtube.com/watch?v=460uX-cJ-bk RE: Samsung NP270E zamiana Windows 8 na Windows 7 - mateush02 - 17.04.2015 07:44 Panowie zrobione.! Proszę aby ten wątek pozostał dal wszystkich pokoleń, bo w internecie wiele osób ma z tym komputerem problem. Wczoraj pobrał mi się Windows 8CP, zrobiłem bootowalne Usb - nic, nie bootuje, więc nagrałem na płyte i? nic, nie bootuje, Myśle sobie nie możliwe, taki miałem dobry plan a tu nic z tego. Zadzwoniłem do Samsunga, lecz gdy tylko powiedziałem ze do biosu nie wejde przez przycik F2 to kazali go przysłać do serwisu... Nie poddalem się ![]() Pobrałem Windows 8.1 CP gdyż przy jego aktualizacji się to narobiło, zrobiłem bootowalny pendrive i ? Tadamm! Zbootowało, Zamiast Instalacji dałem Napraw> opcje zaawansowane> "wejdz" w UEFI, komputer się zrestartował i wszedł mi ładnie do biosu, tam wyłączyłem secure boot i uefi, teraz podczas włączania komputera pojawia się pasek pod logiem SAMSUNGA i informuje że można wcisnąć F2 (BIOS) F4 (recovery) mogłem spokojnie zainstalować Windows 7! Pozdrawiam wszystkich którzy chcieli pomóc, oraz tych którzy[/u] będą w przyszłości walczyli ![]() |