Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
W koszu Windows 7 - Nie uruchamia się! - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Forum (/forum-1-f)
+--- Dział: Kosz (/kosz-3-f)
+--- Wątek: W koszu Windows 7 - Nie uruchamia się! (/windows-7-nie-uruchamia-sie-44681-t)

Windows 7 - Nie uruchamia się! - nishin91 - 02.04.2015 11:34

Witam.
Mam laptopa ASUS X54H ,ostatnio wymieniłem w serwisie dysk na nowy ,zainstalowali mi system i wszystko działało poprawnie ,ale gdy chciałem uruchomić system dzisiaj to wyskoczył mi komunikat :
Reboot and select proper Boot device
or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key

Odpaliłem z płytki HirensBootCD klikłem Mini windows XP i jak mi się uruchomiło wszystko weszłem w HDD Scan (old version) ,ale wyskoczyło mi okienko:
Warning ! No drivers found

Weszłem jeszcze w Bios i wyszukałem SATA configuration czy coś takiego i nie było widać dysku więc zmieniłem z AHCI na IDE potem zapisałem a następnie jeszcze raz weszłem w BIOS i dysk nagle był widoczny ,więc wyszedłem z biosu i uruchomiłem laptopa jeszcze raz i wyskoczylo logo ASUSA a potem :
Uruchom narzędzie do naprawy systemu podczas uruchamiania (zalecane)
Uruchom system Windows normalnie

Dałem to drugie ,po chwil pokazało mi się ,że ładuje jakieś pliki a następnie tylko był czarny ekran.
Weszłem w bios i dysk znowu nie był widoczny.
Nie wiem co mogę jeszcze zrobić ,więc prosze o pomoc Uśmiechnięty

RE: Problem z windows7 - GamerPL - 02.04.2015 11:38

Czarny ekran jest właśnie dlatego że zmieniłeś ahci na ide ma być Ahci i nie zmieniaj tego bo może być źle Zadowolony.
Powody mogą być różne : brudne złącze,padający dysk etc.

RE: Windows 7 - Nie uruchamia się! - nishin91 - 02.04.2015 11:42

Zmieniłem na AHCI. Teraz długo pokazuje się logo ASUS i jest czarny ekran. Sprawdziłem czy dysk dobrze jest wsadzony i czy na złączach nie ma brudu ,ale to nic nie dało

RE: Windows 7 - Nie uruchamia się! - GamerPL - 02.04.2015 11:45

A spróbuj podłączyć dysk na innym komputerze bo sądzę że dysk padł

RE: Windows 7 - Nie uruchamia się! - nishin91 - 02.04.2015 12:47

Nie mam za bardzo mozliwosci podlaczenia do innego pc ,ale slychac cos w stylu piszczenia gdy jest dysk a jak odpalam bez dysku to slychac tylko jak chlodzenie w laptopie pracuja.

RE: Windows 7 - Nie uruchamia się! - GamerPL - 02.04.2015 13:53

Zgaduje że tykanie jest właśnie takie http://crazeworm.wrzuta.pl/audio/awjPfB84WxE/plik_audio_03 Jeśli laptop jest na gwarancji to odesłać wymienią dysk, jeśli nie trzeba będzie zakupić ssd

RE: Windows 7 - Nie uruchamia się! - nishin91 - 02.04.2015 18:16

(02.04.2015 13:53)gamerpl napisał(a):  Zgaduje że tykanie jest właśnie takie http://crazeworm.wrzuta.pl/audio/awjPfB84WxE/plik_audio_03 Jeśli laptop jest na gwarancji to odesłać wymienią dysk, jeśli nie trzeba będzie zakupić ssd
Trochę inny ,ale ten dysk na początku nie wydawał takich dźwięków.

RE: Windows 7 - Nie uruchamia się! - GamerPL - 02.04.2015 19:04

Jest też szansa że na X razy ruszy Cwaniak