Instalator nie widzi dysku twardego - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Instalator nie widzi dysku twardego (/instalator-nie-widzi-dysku-twardego-44422-t) |
Instalator nie widzi dysku twardego - seites - 16.03.2015 10:18 Witam wszystkich użytkowników forum . Mam problem z instalacją systemu na nowym komputerze . Mianowicie instalator Windows 7 nie widzi dysku twardego choć w biosie i przy bootowaniu jest dostępny . Na kompie jest zainstalowany Windows i wszystko się uruchamia pytanie dlaczego instalator nie widzi dysku ? Uruchomienie programów typu cichy boot oraz hirens jest niemożliwe . Dodatkowo przy instalacji z płyty pyta o sterowniki Przy instalacji z USB przechodzi instalator do wyboru dysków ale nie widzi żadnego na którym mógł by zainstalować . . Scrren z wyboru bootowania Probowalem odpalic cichy boot disk i hirensa ale tez nic nie moge zrobic Moze czegos nie ustawiłem ? Ale dlaczego windows zainstalowany sie normalnie wlancza? Systeminfo z Windowsa : Zdjecia z biosa:Ustawione jest RAID+AHCI Może trzeba załadować jakiś specjalny sterownik do dysku ? Skopiowałem na pendraiva caly folder driver z katalogu windows32 ale nic to nie dało ;/ Proszę o jakieś podpowiedzi bo mnie krew zalewa .... Pozdrawiam RE: Instalator nie widzi dysku twardego - thermalfake - 16.03.2015 17:11 Czy do szczęścia potrzebujesz pracy kontrolera również w trybie RAID (macierze mirror albo stripe) ? Jeśli nie to zostaw tylko AHCI zamiast RAID+AHCI i sprawa zostanie załatwiona. PS Do tej konfiguracji kontrolera w tej stacji roboczej potrzebujesz Intel Rapid Storage Technology Enterprise Utility and Driver ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp56501-57000/sp56779.html RE: Instalator nie widzi dysku twardego - seites - 17.03.2015 08:03 Dzięki za pomoc wszystko działa :-) Jeszcze pytanie , zainstaluje system z dyskiem podłączonym bezpośrednio do PC , ale chciałbym żeby po instalacji startował jako dysk podłączony pod USB 3.0 , jakich modyfikacji muszę dokonać ? |