Rozwiązany Stary HP-co można z nim zrobić? - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Rozwiązany Stary HP-co można z nim zrobić? (/stary-hp-co-mozna-z-nim-zrobic-44367-t) |
Stary HP-co można z nim zrobić? - lejwoda - 11.03.2015 22:45 PC HP Compaq dc 7900 Small Form Factor Intel Core 2 Duo E 7500 2 x 2,93 GHz 1 GB RAM DDR 2 Grafik , Netzwerk und Sound on Board 8 x USB Ohne Festplatte / DVD Der PC funktioniert einwandfrei Windows Vista Lizenzkey Lieferung: Den PC wie beschrieben mit Netzkabel Ohne Monitor Versand gut verpackt mit DHL nur innerhalb Deutschland Chciałbym ten pecet dla smarków do gier,(laptopy palą im się w rękach) Czy nadaje się do online gier? Ewentualnie czy można go żdziebko uszlachetnić? RE: Stary HP-co można z nim zrobić? - LadyInBlue - 11.03.2015 22:52 Dokup mu pamięci RAM, to na pewno. Może wtedy uda się zainstalować 7. RE: Stary HP-co można z nim zrobić? - thermalfake - 12.03.2015 10:50 Na tym już teraz spokojnie da się postawić siódemkę albo zostawić Vistę o której wspomniano w tekście (o ile jest COA). Z odpalenia przeglądarki i paru stron (nie korzystających z wtyczki flash) nie zasapie się ale już coś bardziej skomplikowanego dostanie zadyszki z powodu zbyt małej ilości pamięci fizycznej, szczególnie jeśli to będzie professional i wyżej. To nie jest zupełnie stary szrot nadający się do wyrzucenia przez okno. Platforma LGA775 - można wymienić na cpu dwurdzeniowe E8400, czterordzeniowe Q9550 itp. Karta grafiki nie wiadomo jaka - ze specyfikacji może to być zintegrowany intel gma X4500 albo któraś z grafik ati hd 3470/3650/2400. Czy nadaje się do online gier? - pytanie do konkretnie jakich tytułów. Minecraft z X4500 będzie działać na granicy płynności a raczej ciąć przy średnich detalach (pokazują to choćby materiały YT). Całość ogółem zależy ile sobie za ten sprzęt ktoś życzy. RE: Stary HP-co można z nim zrobić? - lejwoda - 13.03.2015 22:07 Jeśli chodzi o gierki to dwóch braci gra w Leagune of legends (nie wiem czy dobrze napisałem) a młodsza siostra w Lego przyjaciółki. Za tego peceta dałem 25eu (jest w drodze) do tego dojdzie monitor, myślę 19 cali (30eu) no i klawiatura 20 eu (musi być chyba nowa bo najbardziej w plecy dostaje) Przeznaczyłem na to wszystko 100eu więc może coś jeszcze dokupię. I jeszcze jedna sprawa, wybrałem HP bo w pracy 3 miechy temu wymienili mi Deella na właśnie HP. Może więc będzie można wymienić parę kosteczek(i tak go nie używam). Jutro spisze jego parametry to może coś się da podmienić. RE: Stary HP-co można z nim zrobić? - lejwoda - 14.03.2015 18:31 Spisałem dane ale chyba niepotrzebnie się podjarałem na jakąś podmiankę bo to chyba inna półka (konflikt wieku) HP Pavilion (numeru nie znam) Intel Core i5 -4460Sng 2,90GHz (Turbo Bost 2>3,40 GHz) 16384 MB DDR3-pamięć robocza NVIDIA GeForce GTX 745 4 GB DDR3 dysk twardy duży ale nie do wymiany Czy można coś tutaj zdziałać? Myślę oczywiście o przekładce do tego wyżej. RE: Stary HP-co można z nim zrobić? - thermalfake - 14.03.2015 22:10 Ani procesor ani pamięci nie będą pasować. Grafika tak o ile to obniżony low profile na śledziu. Dysk, napęd co najwyżej. Dałeś malutko za ten zestaw bez napędu. Jeśli chodzi o granie - LoL pójdzie i procesor dwurdzeniowy wyjdzie mu na zdrowie ale jeśli tam nie będzie dedykowanej grafiki to zapomnij o komfortowym płynnym pogrywaniu w sensownych średnich detalach na intelowskiej torpedzie. Zważ iż do tej obudowy (small form factor) wejdzie tylko grafika typu low profile. Więc z automatu nie będzie to demon szybkości jakiś ale i z drugiej strony nie będziesz musiał zmieniać zasilacza. Bądź co bądź jak już zamierzasz ciut zainwestować to tak aby dzieciaki miały z tego zabawę a nie pokaz slajdów czy najniższą rozdzielczość i detale. No i żeby wystarczył wydajnościowo na jakiś tam czas a nie po jednym tytule do wyrzucenia. RE: Stary HP-co można z nim zrobić? - lejwoda - 16.03.2015 22:09 Dzięki tak w zasadzie to najważniejsze wiem.HP ma już conieco w sobie i ważne że można zwiększyć parametry. Dokupiłem monitor http://www.ebay.de/itm/321692454250?_trksid=p2059210.m2749.l2648&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT trochę mały ale niema miejsca bo muszę do tego peceta dokupić biurko na którym jeszcze będą robić lekcje ( teraz jest stół w kuchni) i klawiaturę http://www.ebay.de/itm/171036758128?_trksid=p2059210.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Myślę że teraz poczekam aż wszystko przyjdzie, złożę i powoli będę poprawiał to o czym piszecie. To nie w temacie ale chciałem kupić jakąś grę na testy (jakieś szukanie skarbów czy smoków w lochach) Oncel Google znalazł Dungeon Quest ale która wersja jest dobra na moje minimalne zdolności,znalazłem coś takiego http://www.ebay.de/itm/Dungeon-Quest-Hack-n-Slay-Rollenspiel-im-Diablo-Stil-PC-/271782787039?pt=DE_PC_Videospiele&hash=item3f478437df lub może doradzicie coś podobnego? I można by zamknąć temat. RE: Stary HP-co można z nim zrobić? - lejwoda - 21.03.2015 23:00 Puki temat nie zamknięty to jeszcze zapytam bo w pecetach to jestem na etapie powiedzmy Atari lewa góra to miejsce na dodatki-DVD itd prawa góra-twardy dysk np.500gb-czy obojętnie 2,5 czy 3,5 cala ? gniazda środkowe -miejsca na ram gniazda prawy dół-właśnie do czego? Jeśli chodzi o grę to już nie istotne bo ponieważ nie ma DVD( i pewnie nie znajdę) to wszystkie gry muszą iść z wirtualnego napędu usb, i system (Win 7 Ho. Pr. 64 Bit) też muszę wgrać z usb. I jeszcze jedna sprawa Wi Fi-,czy w tym modelu jest możliwość zainstalowania w środku peceta czy tylko jako element zewnętrzny.poprzez usb? Dzięki. RE: Stary HP-co można z nim zrobić? - thermalfake - 22.03.2015 08:05 Cytat:lewa góra to miejsce na dodatki-DVD itd Tak, jedna zatoka 5.25" na napęd druga mniejsza 3.5" na np czytnik kart/usb Cytat:prawa góra-twardy dysk np.500gb-czy obojętnie 2,5 czy 3,5 cala ? Bardziej środek obudowy ale zasilacz trzeba odchylić. Jest to miejsce na dyski 3.5" gdyż mniejsze 2.5" będą latać luzem bez odpowiedniego adaptera. Cytat:gniazda środkowe -miejsca na ram Tak, DDR2. Cytat:gniazda prawy dół-właśnie do czego? Zaczynając od położonego najniżej - PCI - PCI-E x4 - PCI-E x16 - PCI-E x1 Cytat:Jeśli chodzi o grę to już nie istotne bo ponieważ nie ma DVD( i pewnie nie znajdę) Jeśli chodzi o napęd SATA to znajdziesz za grosze. Cytat:I jeszcze jedna sprawa Wi Fi-,czy w tym modelu jest możliwość zainstalowania w środku peceta czy tylko jako element zewnętrzny.poprzez usb? Tak, jest możliwość wpięcia - karta sieciowa bezprzewodowa na złączu pci typu low profile (zdejmowany z niej śledź). Na zdjęciu nie widzę komina - plastikowa obudowa idąca od wentylatora z przodu na blok radiatora CPU. Wizualnie masz tu http://h20564.www2.hp.com/hpsc/doc/public/display?docId=emr_na-c01637679&sp4ts.oid=3785403&lang=es&cc=cl RE: Stary HP-co można z nim zrobić? - lejwoda - 30.03.2015 11:01 Dzięki wszystko jasne jak na tablicy w 1-szej klasie.Mam już wszystko. więc składam do kupy i uruchamiam. Jeśli bios będzie widział napęd DVD (Samsung-piszą uniwersalny),to z płyty jak nie to zostaje usb. Gniazda PCI rozwiązują problem WiFi i jak widzę mają dużo innych ciekawych poszerzeń,ale najpierw start i jak to mówią reszta okaże się w praniu.Tego komina w tej wersji chyba nie ma bo na rysunku wnętrza na klapie też go nie widać. Dzięki - Ende. |