Nowa karta sieciowa i sieć niezidentyfikowana - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Nowa karta sieciowa i sieć niezidentyfikowana (/nowa-karta-sieciowa-i-siec-niezidentyfikowana-44298-t) |
Nowa karta sieciowa i sieć niezidentyfikowana - bartex121 - 07.03.2015 11:24 Witam, kilka dni temu podczas przeglądania stron nagle coś strzeliło w okolicy routera internet oczywiście przestał działać w centrum sieci było napisane że kabel sieciowy jest odłączony,około rok temu miałem podobną sytuację wtedy wystarczyła wymiana karty sieciowej (wtedy posiadałem win XP). Kupiłem nową kartę (TP-Link TF-3200) zainstalowałem sterowniki z płyty i tu jest problem w centrum sieci mam połączenie lokalne "sieć niezidentyfikowana" a pod tym "sieć publiczna". Obecnie piszę z laptopa który posiada WiFi z routera. Mój router to ZTE ZXDSL 831 all a router przez który w laptopie jest WiFi to TP-Link TL-WR740N. Niżej logi z ipconfig /all z komputera bez internetu: Kod: Konfiguracja IP systemu Windows RE: Nowa karta sieciowa i sieć niezidentyfikowana - thermalfake - 07.03.2015 22:48 Najpierw trzeba było sprawdzić dowolnym pakietem livecd (np minixp w hiren's boot cd) czy poprzednia sieciówka faktycznie jest uszkodzona. Dla mnie informacja "coś strzeliło" może oznaczać iż poszło przepięcie na switch 4 portowy LAN tego tp-link'a albo jak to niskobudżetowy sprzęt padł (to że działa radio wlan to nie świadczy iż jest sprawny). Może tylko jeden port uwaliło a może wszystkie. Od tego bym zaczął. W wyniku polecenia interfejs sieciowy połączenia lokalnego nie otrzymuje konfiguracji z DHCP tp-link'a *adres ip, adres bramy, adres dns, maska podsieci) więc system sam sobie przydział adres tzw apipa z puli prywatnej po to aby był widoczny w sieci lan o tej samej puli mimo wszystko. Najczęstsze przyczyny takiego stanu: - sterownik urządzenia lub jego zaawansowane ustawienia - usługa Adobe CS3 Bonjour - uszkodzony stos protokołu TCP/IP -> reset poprzez polecenie netsh int ip reset - brak automatycznego startu usługi Rozpoznawanie lokalizacji w sieci (services.msc) - problemy z firewallem systemowym -> reset do domyślnych ustawień i wyczyszczenie ustawień w zaawansowanej konfiguracji przez polecenie netsh advfirewall reset - problem z oprogramowaniem ochronnym typu internet security (av + firewall który przejmuje kontrolę i wyłącza systemowego ogniomurka) Oczywiście przed grzebaniem zalecam wykonanie choćby punktu przywracania. RE: Nowa karta sieciowa i sieć niezidentyfikowana - bartex121 - 08.03.2015 12:19 Zrobiłem quick setup routera tp-link i zrobiłem ipconfig /all na komputerze bez internetu: Kod: Konfiguracja IP systemu Windows Daję link do obrazka jak obecnie są podpięte kable:Link |