![]() |
Partycje [Windows 7 Home Premium - Help] - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Forum (/forum-1-f) +--- Dział: Kosz (/kosz-3-f) +--- Wątek: Partycje [Windows 7 Home Premium - Help] (/partycje-windows-7-home-premium-help-4428-t) |
Partycje [Windows 7 Home Premium - Help] - procesor - 11.02.2010 15:05 Na poczatku chcialbym przywitac wszystkich na forum, od dzis jestem nowym uzytkownikiem Windows 7 bo kupilem sobie nowy sprzet i mam kilka problemow do rozwiazania zwiazane z tym systemem. A wiec do rzeczy, kiedy dostalem lapka od razu bylo na nim zainstalowany system Windows 7 Home Premium z 4 partycjami wsrodku, zwiazku z tym ze jakies syfy mi tam instalowali zdecydowalem sie samemu wszystko instalowac i zrobic format. Dostalem w zestawie tylko plyte Recovery DVD oraz plyte ze sterownikami. Domyslam sie ze dostałem wersie OEM i nie mam do niej płyty gdyż został Win 7 zainstalowany na lapku i dostałem jedynie klucz licencyjny do tego... Przeczytalem podrecznik uzytkownika i tam bylo cos takiego jak zrobic przywracanie ustawien komputera, wykorzystanie partycji przywracania. Uzywalem do tego wlasnie dysk Recovery DVD i kiedy sie uruchomilo z poziomu DOS'a mialem do wyboru 3 opcje: - Przywracanie wylacznie pierwszej partycji windows: Ta opcja usuwa wylacznie pierwsza partycje, umozliwiajac zachowanie innych partycji i tworzy nowa partycje systemowa jako naped C - Przywracanie systemu windows na calym dysku twardym: Ta opcja usuwa wszystkie partycje z dysku twardego i tworzy nowa partycje systemowa jako naped C. - Przywracanie systemu windows na calym dysku twardym z 2 partycjami: Ta opcja usuwa wszystkie partycje z dysku twardego i tworzy dwie nowe partycje C (60%) i D (40%). Ja zaznaczylem ta 3 opcja bo chcialem miec na kompie tylko 2 partycje. Zrobil format pieknie i elegancko, kiedy format sie skonczyl zauwazylem ze nie skasowal stare partycje i nie tworzyl 2 nowe. Nadal widze wlasnie te 4 partycje po 149 GB a ja chce miec tylko 2 partycje po 320 GB. Czy ktos wie moze jak zrobic zeby byly 2 partycje tylko?? jest na to jakis sposob? Prosze o pomoc. PS: Nie wiedzialem gdzie dac temat wiec mam nadzieje ze tu bedzie ok. Model laptopa ASUS. Pozdrawiam serdecznie. RE: Partycje [Windows 7 Home Premium - Help] - Lalik - 11.02.2010 15:09 Zrób to spod systemu już zainstalowanego, możesz wejść w narzędzia administracyjne, zarządzanie komputerem, zarządzanie dyskami i tam poustawiać sobie partycje jak chcesz. RE: Partycje [Windows 7 Home Premium - Help] - procesor - 11.02.2010 15:18 Ok a dalej zeby nie zepsuc to jak mam skasowac i utowrzyc nowa partycje?? Troche zaplacilem za lapke i chcialbym byc troche ostrozny. Dlatego pytam fachowcow? ![]() RE: Partycje [Windows 7 Home Premium - Help] - Lalik - 11.02.2010 15:20 Usuwasz te które ci niepotrzebne i tworzysz jedną, nie ruszaj partycji recovery to partycja ukryta z której instalowałeś 7, najlepiej jakbyś wrzucił mi screen z zarządzania dyskami to powiedziałabym ci dokładnie co i jak ![]() RE: Partycje [Windows 7 Home Premium - Help] - procesor - 11.02.2010 15:21 Skasowalem 1 wolumin i mi pokazuje "Nieprzydzielone" jak mam ten wolumin polaczyc razem z C ?? da sie czegos takiego zrobic? (11.02.2010 15:20)Lalik napisał(a): Usuwasz te które ci niepotrzebne i tworzysz jedną, nie ruszaj partycji recovery to partycja ukryta z której instalowałeś 7, najlepiej jakbyś wrzucił mi screen z zarządzania dyskami to powiedziałabym ci dokładnie co i jak Nie pokaze ci screena bo to na drugin nowym laptopie ![]() RE: Partycje [Windows 7 Home Premium - Help] - Lalik - 11.02.2010 15:24 Sprawdź czy pozwoli ci go rozszerzyć ![]() RE: Partycje [Windows 7 Home Premium - Help] - RoboD - 11.02.2010 15:25 (11.02.2010 15:18)procesor napisał(a): Ok a dalej zeby nie zepsuc to jak mam skasowac i utowrzyc nowa partycje??Powiem ci, że czytając twoje pytanie doszedłem do wniosku, że na twoim miejscu zaprosił bym kogoś, to ma o tym pojęcie, bo zabawa z partycjami może się naprawdę źle skończyć. Szczególnie, że lapek może mieć jakieś partycje recovery czy coś w tym rodzaju. RE: Partycje [Windows 7 Home Premium - Help] - Lalik - 11.02.2010 15:27 Ciężko mi wyczuć bez screena jak to wygląda, pamiętaj żeby nie usuwać C i recovery |