Rozwiązany WIN7 oraz XP - na jednym dysku/jak sformatować a drugi skasować? - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany WIN7 oraz XP - na jednym dysku/jak sformatować a drugi skasować? (/win7-oraz-xp-na-jednym-dysku-jak-sformatowac-a-drugi-skasowac-44260-t) |
WIN7 oraz XP - na jednym dysku/jak sformatować a drugi skasować? - Tomek111 - 04.03.2015 15:58 Cześć Na jednym dysku mam zainstalowanego XPka oraz Win7. XPka chcę się już pozbyć a Win 7 chcę sformatować. Wszystkie ważne rzeczy zarchiwizowałem na dysku zewnętrznym. W sumie pomyślałem, że dobrym dla mnie rozwiązaniem będzie całkowite wyczyszczenie dysku. Z jakiego poziomu to zrobić? Będzie dobrze jak przy uruchamianiu WIN7 w ten sposób: 1. Restart komputera 2. Wkładamy płytę Win7 i z niej uruchamiamy kompa. 3. Pojawi zdaje się czarne tło i : 4. Wciskamy SHIFT+F10 5. Wpisujemy: -DISKPART -LIST DISK -SELECT DISK -CLEAN ALL -EXIT No i już wtedy instalujemy Win 7 bez Xpka. Będzie dobrze? Ile będzie mniej więcej trwało czyszczenie dysku? RE: WIN7 oraz XP - na jednym dysku/jak sformatować a drugi skasować? - thermalfake - 04.03.2015 16:56 Tak to jest jeden z najprostszych sposobów bez kombinacji i zabawy zewnętrznymi aplikacjami. Polecenie clean działa od razu bo defacto nie kasuje danych na dysku w locie i takie można zastosować. Robi to dopiero clean all zerując każdy sektor. Jaka jest długość łatwo policzyć znając mniej więcej średnią prędkość i wielkość powierzchni. Załóżmy mając dysk 500GB (realnie 465) i prędkość operacji rzędu strzelam 80MB/s zajmie licząc ok 4.8GB/min a to w godzinę jest ok w sumie 1.5h RE: WIN7 oraz XP - na jednym dysku/jak sformatować a drugi skasować? - Tomek111 - 04.03.2015 19:38 (04.03.2015 16:56)thermalfake napisał(a): Tak to jest jeden z najprostszych sposobów bez kombinacji i zabawy zewnętrznymi aplikacjami. Tak myślałem, ale wolałem się upewnić (zdarza się że pierw robię a później myślę ) A tak przy okazji to jest Twoja szkoła, pomagałeś mi w 2013 roku w podobnym temacie. Wtedy właśnie chciałem zainstalować XPka i Win 7 obok siebie. Tak się nauczyłem tych komend. Raz jeszcze dziękuję za pomoc. Pozdrawiam |