Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
HDD Crystal Disk Info Scan (newbie) a wolne włączanie sie laptopa ASUS - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: HDD Crystal Disk Info Scan (newbie) a wolne włączanie sie laptopa ASUS (/hdd-crystal-disk-info-scan-newbie-a-wolne-wlaczanie-sie-laptopa-asus-44250-t)

HDD Crystal Disk Info Scan (newbie) a wolne włączanie sie laptopa ASUS - czarnyyyyy - 03.03.2015 23:20

witam!
mój problem wygląda następująco, bardzo wolno włącza się laptop, a dokładniej bardzo późno następuje moment kiedy jestem w stanie otworzyć cokolwiek, czytając fora (a jestem laikiem w tych sprawach - niektóre nazwy / terminy/ zwroty) zaginają mi czoło (; Po wstępnym zagłębieniu się w zakątki internetu, możliwy jest problem z dyskiem twardym (moja subiektywna, niewiele znacząca i pewnie tak samo trafna opinia w tych dziedzinach) .

Poprosiłbym o potraktowanie tego w sposób normalny - bez żadnej "szydery" bo nie każdy w każdym temacie, dziedzinie jest alfą i omegą tak?

Laptop: Asus k72jr

aaa i zapomniałbym dodać, wszystkie działania, domysły prowadzące do powstania tego były związane z brakiem możliwości aktualizacji w Windows Update: kod 8007045D

z góry dziękuje za zainteresowanie tematem, Wasz czas poświęcony (pewnie i stracony) na przeczytanie moich wypocin, w których problem okaże się błahym lub jakimkolwiek w tym podobnym znaczeniu)

dla lepszego rozeznania dorzucam screen z crystal disk info, plus zastosowanie się do poleceń gdzieś znalezionych na forach: "Uruchom- CrystalDiskInfo- zmień ustawienia (Funkcje, Advanced Feature, Wartość Raw i ustaw 10 [DEC]) pokaż okno z programu wszystkie parametry."

[Obrazek: Oc7a49.jpg]

RE: HDD Crystal Disk Info Scan (newbie) a wolne włączanie sie laptopa ASUS - GamerPL - 04.03.2015 17:02

Dysk pada trzeba kupić nowy Uśmiechnięty

RE: HDD Crystal Disk Info Scan (newbie) a wolne włączanie sie laptopa ASUS - irocket - 04.03.2015 17:15

Z dyskiem nie jest dobrze. Jeżeli jeszcze nie zrobiłeś nośników przywracania (programem AI Recovery Burner) to wykonaj je jak najprędzej (będziesz potrzebować około 4 dobrej jakości płyt DVD) oraz zrób kopię ważnych danych też na jakiś inny nośnik (pendrive, dysk zewnętrzny, płyty, inny komputer [np przez sieć])

RE: HDD Crystal Disk Info Scan (newbie) a wolne włączanie sie laptopa ASUS - czarnyyyyy - 08.03.2015 12:57

a co jeśli nie mam tego nośnika przywracania? zrobi to jakąś różnice przy późniejszej wymianie dysku? i czy aż tak strasznie zniszczony jest mój dysk? nie ma sensu nawet naprawiać bad sectorów?

RE: HDD Crystal Disk Info Scan (newbie) a wolne włączanie sie laptopa ASUS - GamerPL - 08.03.2015 13:20

Można jeszcze kupić SSD i zklonować dane

RE: HDD Crystal Disk Info Scan (newbie) a wolne włączanie sie laptopa ASUS - irocket - 08.03.2015 13:28

Bez nośników, jak podepniesz nowy dysk to nie masz nic. Wtedy z płyt z Recovery przywracasz fabryczny system. Ewentualnie płyta z systemem (Windows 7) + kod z naklejki pod laptopem + późniejsza instalacja sterowników.

RE: HDD Crystal Disk Info Scan (newbie) a wolne włączanie sie laptopa ASUS - GamerPL - 08.03.2015 14:20

A nie ma czasem jeszcze płytek recovery dołączonych przy zakupie? Ja takie dostałem

RE: HDD Crystal Disk Info Scan (newbie) a wolne włączanie sie laptopa ASUS - czarnyyyyy - 08.03.2015 15:05

ja niestety nie dostałem a było to 4 lub 5 lat temu, no i poza tym dyskiem to żadnych komplikacji na szczęście... Cwaniak

a jak myślicie jest sens posprawdzać i naprawiać bad sectory czy nie ma sensu lub pogorszyć jeszcze może to sprawę tylko?

RE: HDD Crystal Disk Info Scan (newbie) a wolne włączanie sie laptopa ASUS - irocket - 08.03.2015 16:05

Żeby to jakoś sensownie próbować naprawić, trzeba by zerowanie dysku zrobic. Ale nie wiadomo, jak dlugo pozyje

RE: HDD Crystal Disk Info Scan (newbie) a wolne włączanie sie laptopa ASUS - GamerPL - 08.03.2015 17:09

(08.03.2015 15:05)czarnyyyyy napisaÅ‚(a):  a jak myÅ›licie jest sens posprawdzać i naprawiać bad sectory czy nie ma sensu lub pogorszyć jeszcze może to sprawÄ™ tylko?

Da się naprawić ale musiałbyś wcześniej wypalić płytki i dane skopiować ponieważ wszystkie sektory zostaną wyczyszczone

RE: HDD Crystal Disk Info Scan (newbie) a wolne włączanie sie laptopa ASUS - thermalfake - 10.03.2015 19:27

(08.03.2015 14:20)gamerpl napisaÅ‚(a):  A nie ma czasem jeszcze pÅ‚ytek recovery doÅ‚Ä…czonych przy zakupie? Ja takie dostaÅ‚em

Przerobiłem mnóstwo różnych Asusów z Win 7, tych starszy również bo to była i jest dość popularna marka wśród lapków do użytku domowego.
W żadnym nie było nośników przywracania. To co dostałeś mogło być wykonane przez sprzedawcę. Zresztą nigdzie indziej nie widziałem tak spasionego bloatwarem systemu, ze aż zajmował 6szt DVD po wypaleniu.

Cytat:ja niestety nie dostałem a było to 4 lub 5 lat temu, no i poza tym dyskiem to żadnych komplikacji na szczęście...

To nie jest obowiązek abyś dostał fizyczne nośniki. Wraz z sprzętem otrzymałeś licencję (co nie oznacza nośnika) oraz dodatkowa kopię cyfrową z możliwością wykonania backupu na fizyczne nośniki.

Cytat:a jak myślicie jest sens posprawdzać i naprawiać bad sectory czy nie ma sensu lub pogorszyć jeszcze może to sprawę tylko?

Nie, nawet nie drążyłbym tego dysku dalej (zwiększa ryzyko awarii po przepuszczeniu do) tylko pozrzucał co się da i postawił niczym nie zmąconą świeżynkę. Trud postawienia sterowników i potrzebnego oprogramowania wynagrodzi ten trud.