Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Lenovo B590 Windows 7- nie można utworzyć partycji - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Lenovo B590 Windows 7- nie można utworzyć partycji (/lenovo-b590-windows-7-nie-mozna-utworzyc-partycji-43774-t)

Lenovo B590 Windows 7- nie można utworzyć partycji - ladyfoxyy - 04.02.2015 11:20

Wiem, ze temat był już poruszany, ale niestety porady, które znalazłam nie rozwiazaly mojego problemu. Sprawa wygląda tak... chcę zainstalować system Windows 7 na nowo. Niestety podczas dzielenia partycji nie tworzy się partycja systemowa. Próbowałam utworzyć ją przez diskpart, ale nie pomogło... czyscilam dysk itd... I nadal nic. Aha,zapomniałam dodać, ze instaluje Windowsa z pendrive i na innym laptopie zainstalował się bez problemu. Jak nie udało mi się zainstalować z pendrive chciałam zainstalować Windowsa XP z płyty. Niestety to też się nie powiodło. Po kilku minutach pojawił się niebieski ekran z komunikatem o dysku (ze może jest uszkodzony, a może zawirusowany). Czy da się coś z tym zrobić?

Zapomniałam dodać jaki komunikat pojawia się podczas instalacji win7 :instalator nie mógł utworzyć nowej partycji systemowej ani zlokalizować istniejącej partycji systemowej...

RE: Lenovo B590 Windows 7- nie można utworzyć partycji - Meksyk1968 - 04.02.2015 13:32

XP oryginalny nie wykryje dysku na AHCI a taki jest w tym Lenovo.
Natomiast Windows 7 powinien bez problemu się zainstalować.
Podczas instalacji usuń najpierw wszystkie partycje,potem utwórz jedną z całego dysku lub taką jaki Ci pasuje
instalator wywali komunikat "system Windows może utworzyć dodatkowe partycje na pliki systemowe"
zgadzasz się na to klikając OK.
Potem już normalna instalacja.

RE: Lenovo B590 Windows 7- nie można utworzyć partycji - ladyfoxyy - 04.02.2015 13:35

Ten komunikat się nie pokazuje... gdyby się pokazał nie byłoby tego tematu. Partycja systemowa nie może się utworzyć. Nie wiem dlaczego.

RE: Lenovo B590 Windows 7- nie można utworzyć partycji - Meksyk1968 - 04.02.2015 13:46

Może ten nośnik jednak jaki felerny.

RE: Lenovo B590 Windows 7- nie można utworzyć partycji - ladyfoxyy - 04.02.2015 13:47

Na innym laptopie zainstalował się bez problemu. Zainstalowalam już XP, więc zawsze coś.

RE: Lenovo B590 Windows 7- nie można utworzyć partycji - thermalfake - 04.02.2015 13:55

Co znaczy "czyściłam dysk". Było wydane polecenie clean w module diskpart'a.
Proszę wykonać pełną diagnostykę dysku twardego. Są narzędzia w pakietach livecd. Np pakiet hirens'a w minixp zawiera bardzo dobry Victoria. Zrób z nich zrzuty ekranowe.
Chodzi nam o pełny skan powierzchni oraz odczyt parametrów smart.
Są w tym pakiecie narzędzia do partycjonowania np Partition Wizard, Easeus Partition Master, GParted.
Rozumiem iż dysk ma styl partycjonowania MBR a nie GPT.