Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
News Microsoft: nie ma problemu z bateriami pod Windows 7 - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Windows 7 (/windows-7-4-f)
+--- Dział: Newsy i aktualności o Windows 7 (/newsy-i-aktualnosci-o-windows-7-6-f)
+--- Wątek: News Microsoft: nie ma problemu z bateriami pod Windows 7 (/microsoft-nie-ma-problemu-z-bateriami-pod-windows-7-4367-t)

Microsoft: nie ma problemu z bateriami pod Windows 7 - HrabiaHodon - 09.02.2010 07:28

W odpowiedzi na pojawiające się doniesienia o problemach z bateriami pod Windows 7, Microsoft poinformował, że wina nie leży po stronie systemu.

Użytkownicy laptopów skarżyli się, że po instalacji Windows 7 żywotność baterii w ich komputerach spadła. Otrzymywali oni komunikat, że bateria wymaga wymiany. Microsoft wraz z producentami sprzętu zaczął weryfikować te przypadki i doszedł do wniosku, że baterie w laptopach w których pojawiał się komunikat rzeczywiście wymiany wymagały. Udało się też zaobserwować, że komunikat jest obecnie rzadszy niż podczas testów Windows 7. Wynika to z tego, że wtedy częściej był instalowany na starszych komputerach a teraz często jest preinstalowany z nowymi komputerami.

Informowanie o złym stanie baterii jest nową funkcją Windows 7, której nie było w poprzednich wersjach systemu. Użytkownicy XP czy Visty nie widzieli więc żadnych systemowych komunikatów o stanie baterii. Funkcja ta odczytuje aktualną pojemność w watogodzinach, zwracaną przez firmware baterii. Jeśli jest ona o 60% mniejsza od pojemności nominalnej, Windows informuje użytkownika.

Źródło: Dobreprogramy.pl

[Obrazek: win7logo.gif]

RE: Microsoft: nie ma problemu z bateriami pod Windows 7 - bend - 10.02.2010 08:41

Ja dalej obstaje przy tym, że lap trzyma krócej i co najmniej o godzinę mi się skrócił czas użytkowania kompa u kolegi to samo. Na XP'ku do 3h i 35 minut a na siódemce 2 godziny. XP miałem 1 miesiąc na nowym laptopie potem 7.

RE: Microsoft: nie ma problemu z bateriami pod Windows 7 - HrabiaHodon - 10.02.2010 14:57

Niestety nie mam porównanie pomiędzy wydajnością bateria pod Windows XP, a Windows 7. Miałem wcześniej Vistę, a teraz co oczywiste jestem szczęśliwym posiadaczem Windows 7. Różnicy nie widzę czasie użytkowania.

RE: Microsoft: nie ma problemu z bateriami pod Windows 7 - cajar - 16.02.2010 17:47

U mnie w HP Compaq 6735s wystąpił właśnie ten problem z baterią - wczoraj Wear Level było 11%, a dziś już 65% i komunikat 'Rozważ wymianę baterii'.
Na laptopie od początku września jest zainstalowany oryginalny Windows 7 64bit. Przez cały czas wszystko było ok, wear level wahał się pomiędzy 8% a 12% i nagle dziś wzrosło do 65%. Na laptopie mam również Vistę 32bit, i na Viście pokazuje pojemność baterii tylko 16000mWh i Wear Level 65% :/ na siódemce pojemność baterii pokazuje normalną (coś około 44000mWh) ale Wear Level też wynosi te 65%. Czas pracy laptopa na baterii skrócił się z ponad 3 godzin, do niecałych 40minut :/

RE: Microsoft: nie ma problemu z bateriami pod Windows 7 - ihatebuffering - 16.02.2010 18:28

To jakaś cała seria baterii w HP jest wadliwa. I mógłbyś to zgłosić na gwarancję.

RE: Microsoft: nie ma problemu z bateriami pod Windows 7 - boneszbo - 17.02.2011 11:59

Mi bateria w moim lapku na Windows 7 trzyma najdłużej.
ok 3Godziny a powinna 2,5Godziny

W XP ok: 2godziny trzyma
Kubuntu/Ubuntu: 1,4godziny

W7 moim zdaniem najmniej zużywa baterii na laptopie Acer
Jest świetny

RE: Microsoft: nie ma problemu z bateriami pod Windows 7 - siódmy - 17.02.2011 20:10

Trzeba pamiętać żeby używać baterii jak najczęściej,wtedy wytrzyma dłużej.

RE: Microsoft: nie ma problemu z bateriami pod Windows 7 - piter_praga - 17.07.2011 21:06

Koleżanka miała wcześniej laptopa z Windą XP, kiedy zainstalowałem jej 7-emke czas pracy wrósł o jakieś 40~ minut.

RE: Microsoft: nie ma problemu z bateriami pod Windows 7 - wilqq - 18.07.2011 00:44

Huhu , to mi dosyć długo bateria trzyma . Na jałowym biegu , przy np. czytaniu ebook'u z wyłączonym netem i przyciemnionym ekranem rekord to 4 h 10 min , na pełnym obciążeniu max 1 h 10 min .