Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Formatowanie dysku ze starym systemem - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Formatowanie dysku ze starym systemem (/formatowanie-dysku-ze-starym-systemem-4359-t)

Formatowanie dysku ze starym systemem - Pannczek - 08.02.2010 17:53

Witam wszystkich serdecznie!
Jakiś czas temu zainstalowałem Windows 7. Zostawiłem jednak xpka na wypadek gdyby mi się nowe dziecko microsoftu nie spodobało. Stało się jednak inaczej i jestem bardzo zadowolony z siódemki. Chciałbym teraz sformatować partycję z xpkiem ponieważ jest na niej mnóstwo wirusów. próbowałem formatować z poziomu okna kontekstowego dysku w moim komputerze i z poziomu wiersza poleceń, jednak wyskakiwał mi komunikat, że system używa plików znajdujących się na tej partycji przez co nie może ona zostać sformatowana. W jaki sposób mogę się jej pozbyć ?

RE: Formatowanie dysku ze starym systemem - War_3_ - 08.02.2010 18:45

Zbootuj płytkę XP/7 jak do instalacji i sformatuj partycję, nie instalując systemu.
Możliwe, że potem Windows 7 nie będzie chciał się odpalić z powodu braku pliku bootmgr, wystarczy wtedy włożyć płytkę z Windows 7 i użyć narzędzia napraw.

RE: Formatowanie dysku ze starym systemem - stingear - 08.02.2010 21:03

Wyrzuć XP z boot'owania a potem sformatuj dysk tak jak napisał War_3_. WinKey+R -> msconfig -> zakładka: Rozruch i tam wyrzuć XP.

RE: Formatowanie dysku ze starym systemem - MAciachPaN - 08.02.2010 21:26

Albo wrzuć płytkę z Windows 7 i z formatuj partycje z windows XP możesz też użyć linuxa Live CD ;]

RE: Formatowanie dysku ze starym systemem - slump - 08.02.2010 21:31

Wszystko już napisane, ale jakby co: Usunięcie Windows XP i zostawienie Windows 7. (rozwiązany)

RE: Formatowanie dysku ze starym systemem - Sewer78 - 09.02.2010 08:16

Próbowałes oprogramowaniem np "Partition Magic" ?

RE: Formatowanie dysku ze starym systemem - Lalik - 09.02.2010 10:14

Tak jak napisali koledzy wyżej, jeśli dalej sobie z tym nie poradzisz polecam gparted, zbootować z cd i z partycjami robisz wszytko Uśmiechnięty

RE: Formatowanie dysku ze starym systemem - SerialKillah - 10.07.2011 13:14

Witam
Właśnie próbuję się pozbyć starego, wysłużonego i od dawna niepotrzebnego mi już XP'ka (partycja D). Przejrzałem wątek podlinkowany przez użytkownika Slump. Niestety w moim przypadku to nie działa. Po użyciu funkcji "naprawy" na dyskach dalej nie może być odnaleziony bootmgr i jedyne co przynosi efekt to ponowne zainstalowanie obojętnie jakiego Windowsa na partycji D:, której chce się pozbyć. Problem nabrał jeszcze większego kolorytu gdy w menadżerze dysków odczytałem, że partycja na której aktulanie znajduje się W7 jest partycją rozruchową czyli teoretycznie bootmgr i wszystkie pliki rozruchowe powinny się na niej znajdować. Proszę poradźcie coś.

W7 znajduje się na partycji C:
[Obrazek: asdf.jpg]

RE: Formatowanie dysku ze starym systemem - thermalfake - 10.07.2011 13:29

Nie działa gdyż jest bałagan na partycjach. Masz 3 partycje rozszerzone na dyskach logicznych, natomiast tylko jedną podstawową na którym leżał XP. Żeby wstała 7-ka przynajmniej partycja zastrzeżona 100mb przygotująca rozruch (której notabene nie widzę) musi mieć status podstawowej.

RE: Formatowanie dysku ze starym systemem - SerialKillah - 13.07.2011 17:18

A jak mogę przygotować tą 100MB partycję rozruchową? Czy ten windowsowy menadżer dysków przy zmianie wielkości dysków poprzenosi dane tak jak np. Partition Magic czy stracę wszystko? Błagam powiedzcie jak to wszystko doprowadzić do ładu bo już nie mogę patrzeć na tą marnującą się partycję a przy okazji powiększyłbym partycję z W7 bo zostało na niej 900MB.

RE: Formatowanie dysku ze starym systemem - thermalfake - 13.07.2011 18:15

Ja bym radził najprostszym sposobem zrobić to tak żeby działało:
Ważniejsze dane przerzucić na osobny dysk, dysk zewnętrzny, płyty dvd, whatever.
Usunąć wszystkie partycje najlepiej zewnętrznym programem partycjonującym.
Włożyć płytkę Win 7 do napędu, stworzyć własne partycje ile potrzeba. Partycja zastrzeżona doda się sama automatycznie. Skończyć instalację. Przerzucić dane.

RE: Formatowanie dysku ze starym systemem - SerialKillah - 17.07.2011 10:27

Dzięki za odpowiedź. No to najprostszy sposób o którym również myślałem, ale strasznie mi się nie chce stawiać windy od nowa. Mam już wszystko zainstalowane i skonfigurowane do pracy i zabawy a teraz wszystko od nowa. No cóż pozostaje mi szukać innego rozwiązania albo liczyć, że system niedługo padnie i tak czy siak będzie wymagał formatu, chociaż jak na razie kompletnie nic złego się z nim nie dzieje i czuje, że ciężko będzie W7 zajechać.

RE: Formatowanie dysku ze starym systemem - wilqq - 17.07.2011 11:04

Ja też mam 4 GB ramu i na jałowym biegu mam gdzieś około 40-tu % zajętych , przy FF dochodzi nawet do ok. 55 %.