![]() |
Rozwiązany Padł mi system Problem z deinstalacją (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Padł mi system Problem z deinstalacją (rozwiązany) (/padl-mi-system-problem-z-deinstalacja-rozwiazany-4357-t) |
Padł mi system Problem z deinstalacją (rozwiązany) - albercik295 - 08.02.2010 16:50 Witam mam problem. Zainstalowałem win7, po kilku dniach wyskoczył mi problem, że brakuje jakiegoś pliku z win32. Teraz komputer nie chce się włączyć. A najlepsze jest to, że nie mam instalki win7 na płycie. Mało tego żeby było śmiesznie nie idzie zainstalować XP. Po przejściu do procesu instalacji systemu, komputer się wyłącza i tak się kończy proces instalacji. Jeśli można prosiłbym o jakieś wskazówki i rady. RE: Padł mi system Problem z deinstalacją - ihatebuffering - 08.02.2010 17:19 Spróbuj uruchomić system w trybie awaryjnym (naciskasz f8 przy włączaniu komputera i wybierasz tryb awaryjny z dostępem do sieci). Jeśli nie masz żadnej płytki to masz pirata ? Jak masz płytę to uruchom instalator i użyj narzędzia napraw. RE: Padł mi system Problem z deinstalacją - MoruS_PL - 08.02.2010 17:19 Nie da się formatować dysku z poziomu instalki XP'eka? Głupie pytanie jeśli chcesz coś odzyskać ![]() RE: Padł mi system Problem z deinstalacją - albercik295 - 08.02.2010 17:24 Nie da się zainstalować XP blokuje go coś przy instalacji. RE: Padł mi system Problem z deinstalacją - MoruS_PL - 08.02.2010 17:30 Jeśli faktycznie chcesz sformatować dysk spróbuj Windows Millenium w starszych komputerach używałem do partycjonowania i formatowania tylko jego ![]() RE: Padł mi system Problem z deinstalacją - ihatebuffering - 08.02.2010 17:31 Załatw sobie płytę z Win 7 i użyj narzędzia napraw. Próbowałeś uruchomić tryb awaryjny ? Może obejdzie się bez formatu, napisz jaki dokładnie masz komunikat. RE: Padł mi system Problem z deinstalacją - albercik295 - 08.02.2010 17:45 Spoko poradziłem sobie ze startem 7 ale chce go przeinstalować na XP bo zacina. No i coś blokuje jak zainstaluje na drugim dysku to będzie działać? RE: Padł mi system Problem z deinstalacją - ihatebuffering - 08.02.2010 17:48 A może masz uszkodzoną instalke XP . Na 2 dysku będzie działać. Przycina ci? A to dziwne bo 7 chodzi lepiej niż XP ![]() RE: Padł mi system Problem z deinstalacją - albercik295 - 08.02.2010 17:56 A ma ktoś pojęcie jak zainstalować XP na tej samej partycji co 7 bo mimo iż zrobiłem Format to nie pozwala mik zainstalować XP. Czy 7 ma jakieś blokady? Jeśli tak to gdzie? Czy jest w ogóle opcja żeby pozbyć się 7 z dysku (08.02.2010 17:48)ihatebuffering napisał(a): A może masz uszkodzoną instalke XP . Na 2 dysku będzie działać. Przycina ci? A to dziwne bo 7 chodzi lepiej niż XP Próbowałem instalki XP na drugim dysku i tez lipa dalej coś blokuje. Mógłbyś pomóc? RE: Padł mi system Problem z deinstalacją - ihatebuffering - 08.02.2010 18:49 Jeśli zrobiłeś formatowanie partycji z Win 7 to już nie jest wina 7, że XP nie chce się zainstalować. Obstawiam na uszkodzoną instalke XP lub może brak brak sterowników Sata do dysku ? Jaki masz dysk, i co dokładnie się dzieje podczas instalacji ? RE: Padł mi system Problem z deinstalacją - albercik295 - 08.02.2010 19:25 (08.02.2010 18:49)ihatebuffering napisał(a): Jeśli zrobiłeś formatowanie partycji z Windows 7 to już nie jest wina 7, że XP nie chce się zainstalować. Obstawiam na uszkodzoną instalke XP lub może brak brak sterowników Sata do dysku ? Jaki masz dysk, i co dokładnie się dzieje podczas instalacji ? Gdzie mogę sprawdzić jaki to dysk bo tam widziałem cos ata a jego nazwa to maxtor stm3250310as Nie robiłem formata zainstalowałem XP na innej partycji nie formatując jej (08.02.2010 19:25)albercik295 napisał(a):(08.02.2010 18:49)ihatebuffering napisał(a): Jeśli zrobiłeś formatowanie partycji z Windows 7 to już nie jest wina 7, że XP nie chce się zainstalować. Obstawiam na uszkodzoną instalke XP lub może brak brak sterowników Sata do dysku ? Jaki masz dysk, i co dokładnie się dzieje podczas instalacji ? Kończy się przegotowanie do instalacji. Komp się uruchamia ponownie gdy zaczyna się proces instalacji komp się wyłącza. najgorsze jest to, że nie mam już instalki 7 i nie mogę do niej powrócić, bo nie ma nigdzie opcji wyboru systemu. RE: Padł mi system Problem z deinstalacją - ihatebuffering - 08.02.2010 21:05 Załatw od jakiegoś kumpla Win 7 lub spróbuj z innej płyty tego XP może być coś nim nie tak że się nie instaluje. RE: Padł mi system Problem z deinstalacją - slump - 08.02.2010 21:45 W biosie zmień z ahci na ide i powinno działać. Poszukaj o tym na forum na pewno znajdziesz. Nie masz instalki a może choć obraz instalatora 7 masz? RE: Padł mi system Problem z deinstalacją - albercik295 - 08.02.2010 22:39 Dzięki za pomoc wszystkim. Jeśli ktoś będzie miał ten sam problem co ja, oto jego rozwiązanie. W BIOS można znaleźć opcje która pozwala wyłączyć tryb SATA i wtedy dysk działa w zwykłym trybie IDE, a wiec Instalator wykrywa go bez kłopotu. Wchodzimy do biosu, do zakładki Advence i przestawiamy w AHCI MODE z Enabled na DISABLED po czym restartujemy komputer i instalujemy XP bez żadnych problemów. Wystarczy przestawić w biosie dyski SATA na ID każdy bios jest inny i czasami szukamy innej opcji ale w biosie zakładka ADWENCE. Cieszę się, że mogłem się na coś przydać. |