Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Problem Win 7 - a źle nagrana płyta - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Problem Win 7 - a źle nagrana płyta (/problem-win-7-a-zle-nagrana-plyta-43512-t)

Problem Win 7 - a źle nagrana płyta - Zemix - 16.01.2015 16:52

Witam, posiadam nagrany Win 7 na płytę (robił to kolega) i właśnie zgrał mi to tak, że płyta nie nie bootuje... Nie ma możliwości by zrobił to samo, czy da się jakoś to naprawić i zrobić tak aby płyta się bootowała? Programy/Poradniki mile widziane, bo sam nie wiem czego szukać. Jeżeli nie jest to możliwe czy jest szansa aby Win7 nagrać ponownie na inną płyte? Tzn. kopiuje wszystko ze starej i nagrywam na nową tylko bootowalną? Jest taka możliwość? Proszę o pomoc.

RE: Problem Win 7 - a źle nagrana płyta - dobrykamil - 16.01.2015 17:58

Sprawa jest baaardzo prosta...żeby zrobić bootowalnego klona płytki z windowsem, linuxem etc. należy użyć programu np.poweriso.Najpierw tworzysz obraz tej płytki dvd z OS'em a później ten sam obraz nagrywasz na czysty dvd.Kolega na 100% zrobił tak samo, jak ja kiedyś z Windowsem 98se czyli CTRL+ C i CTRL+V he he..

RE: Problem Win 7 - a źle nagrana płyta - thermalfake - 16.01.2015 18:00

Trzeba sprawdzić czy płyta jest faktycznie bootowalna ale na innym sprawnym napędzie który na pewno bootuje nośniki DVD ponieważ to że napęd czyta zawartość płyt nie oznacza iż jest w 100% sprawny.
Mam nadzieję, że licencję na system swój masz.

Cytat:żeby zrobić bootowalnego klona płytki z windowsem, linuxem etc. należy użyć programu np.poweriso.Najpierw tworzysz obraz tej płytki dvd z OS'em a później ten sam obraz nagrywasz na czysty dvd.

Wiele aplikacji do nagrywania w tym darmowych potrafi zrobić bezpośredni klon z płyty na płytę.

RE: Problem Win 7 - a źle nagrana płyta - Zemix - 16.01.2015 19:02

Taa mam wszystko napęd jest sprawny, bo Memtest działa normalnie poprzez bootowanie.

dobrykamil, jutro sprawdze i dam znać

RE: Problem Win 7 - a źle nagrana płyta - thermalfake - 17.01.2015 19:25

Napęd wcale nie musi bootować każdego rodzaju nośników - CD, CDRW, DVD+R, DVD-R itp.
Na samego memtest'a czy jakąś niewielką dystrybucję livecd wystarczy CD więc nie jest powiedziane iż z DVD sobie poradzi - nie napisałeś na jakim nośniku więc to tylko gdybanie. Takich przypadków miałem już trochę. Żadnej płyty samostartującej nie widziałem aby robiło się metoda kopiuj wklej.
Prosty, leki wyłącznie z tym co faktycznie potrzeba, darmowy InfraRecorder bez problemu zrobi klon nośnika DVD. Tym bardziej iż PowerISO jest płatną aplikacją (nie propagujemy piractwa), do przetestowania jako trial - wypala obrazy iso max 300MB więc się nie nacieszysz.

RE: Problem Win 7 - a źle nagrana płyta - thermalfake - 23.01.2015 22:20

Zemix logujesz nie zostawiając ani jednego zdania się więc daj znać czy wątek można zamknąć.